Yatsan

Hepimiz zaman zaman endişelenir, üzülürüz. Bu son derece normal bir durum. Ama ya endişe veya öfke sizi ele geçirirse yani sakinleşmeyi başaramazsanız? Bu yolda geliştireceğiniz birkaç strateji, çok işinize yarayabilir. Aşağıdaki taktikleri en kısa zamanda hayatınıza dahil etmeye çalışın.

  1. Nefes alın 

Nefes almak, öfke ve kaygıyı hızla azaltmak için bir numaralı ve en etkili teknik. Endişeli veya kızgın olduğumuzda hızlı, sığ nefesler alma eğiliminde oluruz. Bu beynimize bir mesaj göndererek, ‘savaş ya da kaç’ tepkimizi güçlendiren bir geri bildirim döngüsüne neden olur. Uzun, derin nefesler almak bu döngüyü bozar ve sakinleşmemize yardımcı olur.

  1. Kabul edin

Endişeli veya kızgın olduğunuzu söylemekten çekinmeyin. Nasıl hissettiğinizi teşhis ettiğinizde ve bunu ifade etmek için kendinize izin verdiğinizde, yaşadığınız kaygı ve öfke azalabilir.

  1. Meydan okuyun

Endişe veya kızgınlığın bir kısmının nedeni, mantıklı gelmeyen irrasyonel düşüncelere sahip olmaktır. Ama aslında bu düşünceler genellikle ‘en kötü durum senaryosu’dur. Kendinizi hayatınızdaki pek çok şeyi sabote etmenize neden olabilecek ‘eğer’ döngüsüne kapılmış bulabilirsiniz. Bu düşüncelerden birini yaşadığınızda durun ve kendinize şu soruları sorun: Bunun olma ihtimali var mı? Bu mantıklı bir düşünce mi? Bu daha önce başıma geldi mi? Olabilecek en kötü şey nedir? Bu olursa halledebilir miyim? Bu soruları gözden geçirdikten sonra, düşüncelerinizi yeniden çerçevelendirin.

  1. Serbest bırakın 

Duygusal enerjiyi fiziksel aktiviteyle dışarı atmak çok iyi bir yoldur. Ancak, duvarları yumruklamak veya bağırmak gibi öfke içeren şeylerden bahsetmiyoruz. Yürüyüşe çıkın veya koşun. Bazı egzersizlerle meşgul olmak, sakinleşmenize ve daha iyi hissetmenize yardımcı olacak serotonin salımını teşvik eder.

  1. Kafanızda canlandırın

Birkaç derin nefes aldıktan sonra gözlerinizi kapatıp sakin olduğunuzu hayal edin. Stresli veya kaygıya neden olan bir durumun üstesinden geldiğinizi farz ederek vücudunuzun gevşediğini görün. Sakin kalmanın nasıl göründüğüne dair zihinsel bir resim oluşturursanız endişeli olduğunuzda o resme geri dönebilirsiniz.

  1. İyice düşünün 

Kritik durumlarda devreye sokacağınız bazı sorularınız olsun. “Gelecek hafta bu zamanlar benim için önemli olacak mı?”, “Bu yaşadığım şey ne kadar önemli?” veya “Bu kişinin/durumun huzurumu çalmasına izin mi vereceğim?” gibi… Böylece odağınızı değiştirebilir ve durumun ‘gerçekliğini’ test edebilirsiniz. Çünkü endişeli veya öfkeli olduğumuzda, nedene aşırı odaklanırız ve mantıklı düşünceler aklımızdan uçup gider. Bu sorular bizi rasyonel düşünceye döndürüp daha iyi sonuçlar almamızı sağlayabilir.

  1. Vücudunuzu gevşetin 

Endişeli veya kızgın olduğunuzda vücudunuzdaki her kasın gergin olduğunu hissedebilirsiniz. Küçük gevşeme hareketleri uygulamak, sakinleşmenize yardımcı olabilir. Bunu yapmak için, kollarınız yanlarınızda olacak şekilde yere uzanın. Ayaklarınızın çapraz, ellerinizin yumruk halinde olmamasına dikkat edin. Ayak parmaklarınıza odaklanarak başlayın, kafanıza ulaşana kadar vücudunuzun her bir parçasını serbest bırakmanızı kendinize telkin edin. Daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.

  1. Omuzlarınızı düşürün 

Vücudunuz gerginse duruşunuzun bozulma olasılığı yüksektir. Dik oturun, derin bir nefes alın ve omuzlarınızı düşürün. Bunu yapmak için, kürek kemiklerinizi bir araya getirip sonra aşağı indirmeye odaklanabilirsiniz. Bu hareketi günde birkaç kez yapabilirsiniz.

  1. Hava alın

Bulunduğunuz ortam sıcak ve havasızsa var olan gerginliğiniz artabilir. Bir an önce o ortamdan uzaklaşın, birkaç dakikalığına da olsa dışarı çıkın. Temiz hava sizi sakinleştirir, ortam değişikliği de endişeli veya kızgın düşünce sürecinizi kesintiye uğratabilir.

  1. Bir şeyler yiyin 

Açsanız veya yeterince sıvı almıyorsanız, birçok gevşeme tekniği işe yaramaz. Yavaşlamak ve bir şeyler yemek iyi gelebilir. Ağzınıza biraz bitter çikolata atmayı deneyin ya da balla tatlandırılmış bir bardak yeşil çay için. Bu üç besin de stresi azaltmaya yardımcı olabilecek etkiler içeriyor.

  1. Müzik dinleyin

Bir kulaklık takın ve en sevdiğiniz müziği açın. Müzik dinlemenin bedeniniz ve zihniniz üzerinde çok sakinleştirici bir etkisi olabilir. Kesmezse en sevdiğiniz şarkılara geçip dans edin. Dans, depresyon ve kaygıyla mücadele etmenin ve yaşam kalitesini artırmanın en neşeli yoludur.

  1. Komik videolar izleyin

Bazen gülmek gerçekten en iyi ilaçtır. Araştırmalar, gülmenin terapötik faydalar sağladığını, stresi azaltmaya, ruh halini ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Anında ruh halinizi yükseltmek için komik videolardan yararlanabilirsiniz.