Yaz tatilinde yaşanan en büyük cilt sorunlarından biri güneş yanığı. Maalesef çoğu zaman doğru bildiğimiz yanlışlarla tedavi edelim derken bu sorunu daha da büyütebiliyoruz. Dermatoloji uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin’den yanan bölgeye yapılabilecek en doğru müdahaleleri öğrenelim.
Sıcak yaz günlerinde kendini kumsallara atan tatilcilerin en büyük sorunlarından biri güneş yanıkları. Özellikle açık renk tene sahip olanların daha fazla etkilendiği güneş yanığı tedavisinde doğru bilinen yanlışlar çok fazla. Dermatoloji uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin, akla ilk gelen yöntemler olan yanık bölgeye yoğurt, sirke sürmenin büyük bir hata olduğunu, bu durumun sağlığı daha da olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
Yoğurt Sürmeyin
Güneş yanığı belirtisinin genellikle her hareketle acı veren, kızarmış bir cilt olduğunu hatırlatan Sezgin, ciddi yanıklarda ise ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar oluşabileceğini söylüyor. Bu gibi durumlarda cilde yoğurt, sirke sürmenin doğru olmadığını ifade eden Sezgin, “Yoğurt soğuksa bu sadece acıyı hafifletebilir fakat ciltte yanık nedeniyle oluşan iltihabi durumu iyileştirici bir etkisi yoktur. Ek olarak, sıcakta durdukça süt ürünlerinde oluşabilecek bakteriler enfeksiyonları tetikleyebildiğinden, cilde sürmekten kaçınmak gerekir. Cilde sirke sürmek de faydadan çok zarar getirecek bir uygulama olduğundan, asla yapılmaması gerekir” diyor. Sezgin, bitkisel yağların kullanımında da bozulmuş deri bariyeri nedeniyle artan alerji riski görülebileceğini vurguluyor.
Soğuk Havlu Kullanın
Güneş yanığı durumunda, cildin yeterince soğutulmasının önemine dikkat çeken Dr. Aycan Özden Sezgin, cilde soğuk tatbikinin acıyı hafifletip iltihabı önleyeceğini belirterek ekliyor: “Bununla birlikte, buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için uygun değildir. Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir. Ek olarak bol sıvı alımı önemlidir çünkü güneş yanığı nedeniyle ciltten fazla miktarda sıvı kaybı olur.”
Sezgin, ayrıca hekimin gerekli gördüğü durumlarda antibiyotikli kremler, epitelizan olarak adlandırılan deri yapılandırıcı kremler, iltihaplı durumlarda gerekirse sistemik antibiyotik kullanımı gerekebileceğini aktarıyor. Uzman görüşüne göre yanık alanında deri bütünlüğü sağlandıktan sonra güneş koruyucu kullanımı ise leke kalmasını önlemede önemli bir tedbir olarak öne çıkıyor.