Sağlıklı bir hayat için konuyu zihinsel, fiziksel, kısacası tüm yönleriyle ele almanız gerek. Ve bu ertelenecek bir şey değil. Gerekli adımları şimdi atmaya başlarsanız kısa sürede farkı görüp yaşam kalitenizi umduğunuzdan çok daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz.
Stresli misiniz? Hemen işaretlere bakalım: Genellikle baş ağrısı, enerji düşüklüğü, mide rahatsızlığı, gergin ve ağrılı kaslar, uykusuzluk gibi fiziksel sorunlar yaşıyorsanız cevap, evet. Şimdi bir de bu stres faktörlerini tetikleyen olay ve durumları belirlemeye çalışın. İyi haber şu ki, stresinizi yönetmeyi öğrenebilirsiniz. Böylece aynı zamanda fiziksel sağlığınızı da korur, dolayısıyla hayat kalitenizi yükseltebilirsiniz. Çünkü sağlık; beden, zihin, ruh ve duygular gibi kişiyi oluşturan her şeyle ilgilidir. O zaman gelin bütünsel sağlığımızı nasıl inşa edeceğimizi öğrenelim.
FİZİKSEL SAĞLIK
-
Sağlıklı beslenin
Yediğiniz şeyler hem fiziksel hem de zihinsel olarak nasıl hissettiğinizde önemli bir rol oynar. Antioksidanlar açısından zengin bir diyet, sisteminizdeki serbest radikalleri azaltarak beyin sisini, vitamin ve mineral eksikliğini önler. Ceviz, kereviz sapı, vişne, ıspanak, yaban mersini, narenciye, ananas, avokado dilimleri ve chia gibi kolaylıkla temin edebileceğiniz ve günün her anında yiyebileceğiniz besinlere yönelin. Yemeklerinize zerdeçal, zencefil, soğan, sarmısak ekleyerek ağrıyı azaltmaya yardımcı olan antienflamatuar özelliklerinden yararlanın. Taze meyve ve sebzeler, tam tahıl, kabuklu yemişler ve tohumlar, süt ürünleri ve yağlı balıklar da vücut ve beyin için faydalı besinlerdir.
-
Susuz kalmayın
Stres, dehidratasyon (vücudun aldığından daha fazla su kaybetmesi durumu) semptomlarına yol açabilir. Yeterince su içtiğinizden emin olmak için biraz hesap yapın. Vücut ağırlığınızı 0.03’le çarparsanız içmeniz gereken su miktarını bulabilirsiniz. Salatalık, marul, kabak gibi doğal olarak bolca su içeren taze meyve-sebzelerden yiyerek de vücudunuza ekstra su kredisi kazanabilirsiniz.
-
Yeterli uykunuzu alın
Geceleri yapacağınız hiçbir şeyin, yetişkinler için önerilen 7-9 saatlik uykuyu engellememesine dikkat edin. Eksik uyku, vücudunuzun stresle savaşan sitokinleri üretmesini ve salımlarını engelleyebilir. Uykuyu teşvik eden bir ruh haline girebilmek için ayaklarınıza, boynunuza veya şakaklarınıza lavanta yağı sürmeyi deneyebilirsiniz.
-
Hareket edin
Hayatınıza egzersizi eklemenin birçok faydası var. Hareket, hastalıklardan korunmanıza, fiziksel dayanıklılığınızı artırmanıza ve ruh halinizi yükseltmenize yardımcı oluyor. 10 dakikalık bir yoga veya esneme seansı da hem bedene hem de zihne iyi gelir. Harekete hayatınıza kattığınızda güzel şeylerin daha fazla farkına varabildiğinizi de göreceksiniz.
-
Nefes alın
Düzenli nefes egzersizleri, stresinizi azaltmanıza yardımcı oluyor. Önce rahat giysiler giyip huzurlu ve sakin bir yer bulun. Burnunuzdan nefes alın, karnınızı havayla doldurun ve burnunuzdan nefes verin. Bir elinizi karnınıza, diğer elinizi göğsünüze koyarak karnınızın yükseldiğini (nefes alırken) ve alçaldığını (nefes verirken) fark edin. Bunu 2-10 dakika boyunca yaparken nefesinize ve zihninize odaklanın.
-
Dışarı çıkın
Bir ağacın hışırdayan yapraklarını dinlemek, oyun oynayan vahşi yaşamı izlemek veya güneşin sıcaklığını teninizde hissetmek olsun, doğanın güzelliğini gözlemlemekten daha rahatlatıcı bir şey yoktur. Zihninizi açabilmek için kapılarınızı açın.
ZİHİNSEL SAĞLIK
-
İletişim kurun
En basit şey: Sevdiğiniz birine ulaşın ve duygularınızı paylaşın. Stresi azaltabilir ve sizin de önemsendiğinizi hissetmenize yardımcı olabilir. İnsanlarla sadece kısa mesajlar yoluyla iletişim kurmayın. Arayın, birbirinizin sesini duyun. Birinin sesini duymanın, emojiler veya mesajlardan daha tatmin edici olduğu kesin. Ve eğer şartlarınız müsaitse insanlarla yüz yüze görüşmek için de planlar yapın. Bir de tüm sorunlarınızı kendi kendinize çözebileceğinizi düşünmeyin sakın. Mutlu insanlar, sevdiklerinden veya uzmanlardan yardım almayı bilirler. Ağır bir taşı kaldırmak gibi düşünün; destek alırsanız her şey daha kolay ve daha kısa sürede hallolur.
-
Suçluluktan kurtulun
Ruh haliniz konusunda kendinizi kötü mü hissediyorsunuz? Yapmamaya çalışın. Bu doğru ya da çözüme götüren bir tavır değil. Bunun yerine, yargılamadan duygularınızın farkına varın ve nasıl davranacağınızı dikkatlice seçin.
-
Kendinizi kabul edin
Herkesin güçlü ve zayıf yönleri vardır; siz de dahil. Bu yüzden kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin. Kendinizi olumlamak gerçekten yararlıdır. Beyninizi, kendiniz hakkında olumsuz değil, olumlu şeyler düşünecek şekilde eğitmeye başlayın. Bunun için de sık sık ‘ben’ dedikten sonra olumlu yönlerinizi ortaya koyan güzel şeyler söyleyerek boşluğu doldurun.
-
Yaratıcılıktan yararlanın
Bazı insanlar için hissettikleri hakkında yazmak büyük bir stres gidericidir. Veya belki de duygularınızı bitki yetiştirerek, yemek pişirerek, resim yaparak veya bir müzik aleti çalarak ifade etmek size daha uygundur. Sadece başlamak için ilk adımı atın, yeter. Ayrıca hayatınızda, bir gününüzde veya sadece bir anınızda olumlu olan şeyleri gözlemleyip not edin. Minnettar olmak ve anı yaşamak, strese karşı büyük bir panzehirdir.