Bağışıklığı güçlendirmek, soğuk algınlığından kurtulmak, grip ve nezleden korunmak, boğazı yatıştırmak, öksürüğü kesmek… Kışın pek çok günü bu çözümleri aramakla geçiyor. Çözüm doğa eczanesinde, yeter ki hangi bitkiden nasıl yararlanacağımızı bilelim.
Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ya da soğuk algınlığı, grip ve öksürükte tedaviyi desteklemek için kullanılan bitki çaylarının pek çok faydası bulunuyor. Ama her bitki her soruna iyi gelecek diye bir şey yok elbette. Bu noktada hangisini ne zaman ve nasıl kullanacağımızı bilmek büyük önem taşıyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman’dan doğruları öğrendik.
Ekinezya soğuk algınlığı, grip ve nezleden koruyor
Soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarından korunmak için bağışıklık sisteminin desteklenmesi ilk akla gelen önlem. Dr. Tuğba Kaman, “Kış hastalıkları için bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığını tedavi etmeye yardımcı, vücudu toksinlerden arındıran, sindirimi kolaylaştıran, rahatlatıcı veya yatıştırıcı pek çok bitki doğada mevcut. Örneğin soğuk algınlığı, grip ve nezleden korunmak için ekinezya ilk akla gelen bitkilerden. İçinde bulunan polisakarit, glikoprotein bileşenleri, flavonoitler ve kafeik asit türevleri gibi bileşenlerin bağışıklık sistemi üzerinde rolü olduğu ve soğuk algınlığında koruyucu olduğu deneysel ve klinik çalışmalarla gösterilmiştir” diyor.
Ebegümeci C vitamini içeriyor, meyan bitkisi göğsü yumuşatıyor
Ebegümeci içinde bulunan bol C vitaminiyle güçlü antioksidan bir bitki. Bu özelliği onu kış hastalıklarında destek alınabilecek iyi bir tercih haline getiriyor. Dr. Kaman, “Ebegümeci aynı zamanda göğsü yumuşatır. Boğaz için faydalı, yatıştırıcı ve yumuşatıcı özelliği olan, çiçeklerinden yapılan çayların ses kısıklığına iyi geldiği bilinen ve sindirime yardımcı bitkidir” diyerek devam ediyor: “Meyan bitkisi de bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarında göğüs yumuşatıcı ve ekspektoran olarak kullanılabilecek, antiviral etkilerinden dolayı soğuk algınlığı ve gripte destek alınabilecek önemli bir tıbbi bitkidir.”
Papatya ve ıhlamurun gücü
Doktorumuzdan dinlemeye devam ediyoruz: “Boğazınız için yatıştırıcı, kuru öksürük durumunda size destek olabilecek, solunum sağlığının korunmasına yardımcı, bağışıklığı destekleyici bir başka bitki de papatyadır. Ihlamur çiçeklerinin ise vücudunuzun doğal savunmasına katkıda bulunduğu, sağlığın korunmasına yardımcı olduğu ve ateşli durumlarda terlemeyi teşvik ettiği, kuru öksürükte rahatlatıcı ve göğüs yumuşatıcı olduğu bilinmektedir.”
Adaçayı bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Dr. Kaman’a göre kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen bir başka tıbbi bitki de adaçayı: “Adaçayı infüzyonunun, antiseptik ve antienflamatuar özellikleri sayesinde boğaz ağrısını hafiflettiği, ağız ve boğaz yaralarına iyi geldiği bilinir. Ayrıca içeriğindeki ursolik asit sayesinde sindirim sorunlarına ve aşırı terlemeye yardımcıdır.”
Tarçın enfeksiyonlarla savaşıyor
Dr. Tuğba Kaman, tarçın ve zencefilin de kışın favori bitkileri arasında yer aldığını belirtiyor: “Tarçın güçlü antienflamatuar özelliklere sahiptir ve ayrıca yaygın enfeksiyonlara karşı savaşır. Tarçın gibi zencefil de kış çayı için iyi bir bitkidir. Sindirimi iyileştiren ve vücudu detoksifiye ettiği bilinen zencefil ayrıca soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir.”
Nane ve kekikten de faydalanılmalı
Nane ve kekiğin de önemli bitkiler arasında yer aldığını ifade eden Dr. Tuğba Kaman, “Nane çayı tıkalı sinüslere iyi gelmesi ve baş ağrılarını hafifletmesiyle bilinir. İçindeki mentolle öksürük ve boğaz tahrişini yatıştırmaya yardımcı, soğuk algınlığında destek alınabilecek bir bitkidir. Güçlü antioksidan özelliğe sahip kekik ise boğaz ağrısı, göğüs ağrısı ve öksürükleri hafiflettiği bilinen, antimikrobiyal etkisinden dolayı solunum yolu enfeksiyonlarında faydalanılabilecek bir bitkidir.”