İçinde Sevgililer Günü’nü de barındıran şubat ayını bir ‘bağları güçlendirme’ dönemi olarak değerlendirmek istedik. En önemlisinden başlıyor ve güçlü bir ilişkinin elzem adımlarını sıralıyoruz.

Yatsan

Belki ilk görüşte aşka düştünüz, belki bir arkadaşlıktan buraya evrildiniz. Belki ortak bir dostunuz sizi birbirinize uygun görüp buluşturdu, belki sanal dünyada tanıştınız. Çift olma haline hangi yollardan geçerek gelmiş olursanız olun, ikiniz de bu birlikteliğin diğerlerine benzemediğine eminseniz artık biraz daha derinleşmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü inanın, sonsuz aşkın bile zorlukları var. Yaşamın getirdiği stresler, iletişim tarzlarındaki farklılıklar veya sizin ve onun geçtiği farklı aşamalar işleri zora sokabilir. Peki, en zor zamanlarda bile ilişkinizin sağlam ve mutlu kalmasını sağlamak için ne yapabilirsiniz? Yaklaşın, anlatıyoruz…

İşe Yaramayanlarla Başlayalım 

Aşkı neyin güçlü kıldığına geçmeden önce, romantik ilişkilerde sizin ve partnerinizin sağlıklı bir ilişki kurmadığını gösterebilecek en yaygın birkaç hataya bakalım. Genel olarak neyin işe yaramadığını daha iyi anlamak, istediğiniz sevgi dolu ilişkiyi başarılı bir şekilde kurmanıza da yardımcı olabilir. Dikkat etmeniz gereken bazı işaretler şunlar:

  • Biriniz diğerini kontrol etmeye çalışıyor.
  • Güven eksikliği var.
  • Siz veya eşiniz ihtiyaç veya isteklerinizi ifade etmekten rahatsızlık duyuyorsunuz.
  • Devam eden çözülmemiş bir çatışma var.
  • İlişkinizde çoğu zaman eleştiri, küçümseme, savunmaya geçme ya da oyalama yaşanıyor.

Yaklaşık 50 yıldır ilişkilerin tüm yönleri üzerine araştırmalar yürüten ABD’li psikolog çift Dr. John Gottman ve Dr. Julie Schwartz Gottman’ın kurduğu Gottman Enstitüsü’nün 2013’te yayımladığı bir makale, aşağılamanın bir ilişkinin bozulmasının veya boşanmayla sonuçlanmasının en önemli belirleyicisi olduğunu söylüyor. Bu durum genellikle bir kişinin diğerine karşı ahlaki üstünlük hissetmesi şeklinde ortaya çıkan, uzun süreli çözülmemiş bir çatışmanın sonucu oluyor.

Peki bir ilişkiyi güçlü kılan ne? Her şey güvenle mi ilgili? Sadece cinsel tatmin yeterli mi? Yoksa yalnızca sadakat her sorunu çözer mi? Bu evrensel soruları cevaplayabilmek için bir grup araştırmacı, 2020’de 11 bin 196 çiftin ilişki değişkenlerini inceledikleri bir çalışma yaptılar. Partnerinizin uzun vadede ilişkiye bağlı olduğunu hissetmenin ve eşinize minnettar olmanın, ilişki memnuniyetinin en büyük belirleyicileri olduğunu buldular.

Özetle, bir ilişkiyi sürdürmek ve onu hayatın zorluklarına karşı güçlü kılmak, her iki tarafın da zaman ve çaba harcamaya istekli olmasını gerektiriyor. Şimdi gelin, bazı temel stratejilere bakalım…

  1. Bağınızı Her Gün Güçlendirmek

Hayatın yükümlülükleri arttıkça, eşinizi sevmek yapılacaklar listesinde hızla alt sıralara düşebilir. Neyse ki ilişkinize özen göstermek, büyük organizasyonlar yapmak veya abartılı hediyeler almak gibi dev hamlelere bağlı değil. Hatta bazen en büyük etkiyi yaratan, küçük şeyler. Birlikte kaliteli zaman geçirmeye öncelik vermek, partnerinizin duyulduğunu ve anlaşıldığını hissetmesini sağlamak ve her gün küçük nezaket eylemleri yapmak, yaşam stresleri araya girdiğinde bile güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olabilir.

  1. Orada Olduğunuzu Hissettirin

Her gün birbirinizin etrafında olmak, partneriniz için orada olmanızla aynı şey değil. Bir kişinin hayatında gerçekten var olmak, kendinizi onun umutlarına ve hayallerine dahil etmek, başarılarını fark etmek ve övmek için zaman ayırmak anlamına gelir. Tabii, zorluklarla karşılaştığında gerçek bir empati göstermeyi de. Eşinizi tanıma ve anlama arzunuzu ifade etmeniz, aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve aynı takımda olduğunuzu hissettirmeyi sağlayacağı için çok önemlidir.

  1. Etkili İletişim Kurun

İyi iletişim sadece birbirinizle konuşmaktan fazlasıdır. Düşünce, duygu ve ihtiyaçlarınızı karşınızdaki kişiye saygı duyacak şekilde paylaşmanın yanı sıra aktif dinlemeyi de içerir. Başarılı iletişim, her ikinizin de duyulduğunu ve anlaşıldığını hissetmesini sağlar. Romantik ilişkilerde, sevgi dili de bir iletişim biçimidir. Partnerinizin sevgiyi nasıl ifade ettiğini ve aldığını öğrenerek, ilişki ihtiyaçlarını daha etkili bir şekilde karşılayabilirsiniz.

  1. Ruh Sağlığını Dikkate Alın

2019 tarihli bir araştırmaya göre ikinizden birinin bir ruh sağlığı sorunu varsa ilişkiniz stres altında olabilir. Narsisistik kişilik bozukluğu, bipolar bozukluk, depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ya da başka biri… Şunu unutmayın ki ruh sağlığınızla ilgili sorunlar yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. İhtiyacınız olan teşhis ve tedaviyi almak için vakit geçirmeden bir ruh sağlığı uzmanından yardım alın. Kendinizi daha iyi hissettiğinizde, istediğiniz ilişkiyi kurmaya da daha fazla odaklanabilirsiniz.

  1. Beklentilerinizi Makul Düzeyde Tutun

Partnerinizin nasıl davranması veya hissetmesi gerektiğine dair beklentileriniz, ilişkide hasara yol açabilir. Karşınızdaki kişinin sizin kopyanız olmadığını ve kendi istekleri, ihtiyaçları, sınırları, hedefleri olduğunu unutmayın. Kusurlar da dahil olmak üzere onu olduğu gibi kabul etmeyi öğrenmek, karşılıklı saygı ve sevgiyi besler.

  1. Sorundaki Payınızı Düşünün

Çatışma tüm ilişkilerde olur. Ancak partnerinize yoğun bir tepki vermeden önce, bu konunun sizi neden sıkıntıya soktuğunu düşünmek, yansıtmak ve içgörü geliştirmek için biraz zaman ayırın. Böylece onun yaptığı veya söylediği şeyin, sizin içinizde çözülmemiş sorunları tetiklediğini görebilirsiniz. Ya da üzerinde düşündükten sonra, bunun ilk anki tepkiniz kadar ciddi bir sorun olmadığını fark edebilirsiniz. Bunu anlayıp ele alarak, daha sakin bir cevap verebilir ve endişelerinizi daha etkili bir şekilde iletebilirsiniz.

  1. Dürüstlükten Asla Vazgeçmeyin

Güven, her ilişkinin en önemli parçası. Bu olmadan, kıskançlıktan çatışmaya sayısız zorluğa savrulmanız kaçınılmaz. Her ikinizin de ihtiyaç duyduğunız güveni inşa etmek ise açık ve dürüst olmayı gerektiriyor. Partnerinize karşı dürüst olmak önemli ancak onun gerçekleri ortaya çıkarabilmek için güvenli bir yer olmak da aynı derecede mühim. Bu, rahatsız edici konuları incelikli bir şekilde ele almaya istekli olmanızı gerektirebilir; böylece partneriniz çatışma yaratabilecek bir şeyi size söylerken kendini güvende hissedebilir.

  1. İhtiyaçlarınıza Özen Gösterin

Yorgunsanız, bunalmışsanız veya sürekli çok şey verip karşılığında çok az şey alıyorsanız, ilişkinizi beslemek için gereken enerjiye veya isteğe sahip olmayabilirsiniz. Arkadaşlarınızla bir arada olmak veya sevdiğiniz hobilerle uğraşmak için partnerinizden uzakta zaman geçirmek de dahil olmak üzere, özbakım uygulamak için zaman ayırmak, sağlıklı sınırların ve ilişkinizin iyiliğinin geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Kaynaklar:

  • org/content/117/32/19061
  • com/blog/the-four-horsemen-recognizing-criticism-contempt-defensiveness-and-stonewalling
  • nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6779990