Daha sıcak hava, daha uzun günler, yeşillenen ağaçlar ve rengarenk açan çiçekler için baharı dört gözle bekliyoruz. Ancak değişen iklimin uyku düzeninize olumsuz etkileri olabilir. İşte bahar uykusuzluğu ya da insomniasının nedenleri, çözümleri…

Yatsan

‘Ben Bu Saatte İşte / Okulda Oluyordum’ Hissi 

Vücudumuzun sirkadiyen ritmi, günlük rutinimizle uyumlanır ve bizi uyumaya ya da uyanmaya hazırlayan çok sayıda vücut sürecini düzenler. Kış ayları boyunca karanlıkta uyandık, işe gitmek için karanlıkta hazırlandık. Şimdi daha aydınlık saatlerde uyanıyoruz yani vücudumuzun alıştığı durumlarla ilgili bir uyumsuzluk yaşıyoruz.

Günler uzadıkça veya kısaldıkça vücudumuz yavaşça ve doğal olarak uyumlanır ancak bunun hemen olmasını beklemek yanlıştır. Bedenimiz günlük rutinimizin yeni zamanlamasına uyum sağlayana kadar çok iyi uyuyamayabiliriz. Işığın sirkadiyen ritmimiz için önemli bir çevresel işaret olduğunu unutmayın ve kendinize zaman tanıyın. Sabah ilk iş perdelerinizi açın, yatmadan bir saat önce ışıkları karartmaya başlayın.

Hoş Geldin Alerji, Hiç Özlememiştik! 

Baharla birlikte çiçekler, çiçeklerle birlikte de polenler gelir. İlkbaharda bitkilerde artan büyüme ve canlanma, havada polen ve çim parçacıklarının önemli ölçüde artmasına neden olur; bu da saman nezlesinden mustarip olan herkes için bir kâbustur. Burun tıkanıklığı, göz kaşıntısı ve sinüs tahrişi sizi geceleri ayakta tutar; onları dindirmek için aldığınız antihistaminiklerin uyku verme özelliği olsa bile aslında genel uyku kalitesini bozarlar.

Semptomları hafifletmek için hafif dozda antihistaminikler alın. Böylece ilacın uyku kalitenizi ciddi şekilde bozmasının önüne geçebilirsiniz. Geceleri odanıza polen girme riskini azaltmak için de pencerelerinizi kapatıp uyuyun; oda sıcaklığınızı bir ısıtıcı veya vantilatörle düzenleyin.

Alerjileri yatıştırmak için: Kaşlarınızı ‘bebekleştirin’

Şaşırtıcı ama etkili bir çözüm daha var: Kaş ve kirpiklerinizi bebek şampuanıyla yıkamak. Polenler ince tüylere yapışarak sizi bütün gece alerjenle yakın temasta tutabilir. Ancak New York Üniversitesi bilim insanları, günde iki kez hassas bir temizleyici ile yıkamanın, polenleri gözlerinize girmeden uzaklaştırdığını ve uyku bozucu semptomları yüzde 90’a kadar azalttığını söylüyor.

Havada Bir Baskı Mı Var? 

Atmosfer basıncı, sıcaklık ve nemdeki değişiklikler var olan eklem ağrılarını ve migreni artırabilir; bu da uykuya dalmanızda ve uyku kalitenizde önemli bir rol oynayabilir. Baharla birlikte genellikle nem oranı artar ve sıcak ya da terli hissetmek iyi bir gece uykusunun düşmanıdır. Vücudunuz eninde sonunda bahara uyum sağlayacaktır ancak daha havanın ilk birkaç gününün değişmez faturası maalesef birkaç huzursuz gecedir.

Daha sıcak havalara geçişi kolaylaştırmak için, vücudunuzun sıcaklığı etkili bir şekilde düzenlemesine yardımcı olan bir yatak seçin. Ayrıca uykuyu teşvik eden ideal oda sıcaklığını korumak için ısıtıcı, vantilatör ya da klima kullanabilirsiniz.

Ağrılarınız Artmış Olabilir, Panik Yok! 

Yukarıda bahsettik; bahar havası eklem ve kas ağrılarınızı artırmış olabilir. Ama çaresi var. Uzmanlar yatmadan önce 10 dakikalık bir duş veya banyoyla vücudunuzu ısıtmanın kas ağrılarını yüzde 40 oranında azalttığını söylüyor. Teksas Üniversitesi’nden bilim insanları bunun uyku hormonu melatonini serbest bıraktığını ve uykuya geçmeyi yüzde 36 oranında hızlandırabildiğini de belirtiyor. Gelelim bonusa: Banyo yaparken rahatlatıcı müzik dinlemek. Avustralyalı bilim insanları bunun nefes alışverişini yavaşlattığını ve kalp atış hızını derin uykuyu taklit edecek seviyelere düşürdüğünü söylüyor. Denemesi çok kolay ve bedava!

Portakalı Soyup Başucunuza Koymayı Denediniz Mi? 

Biomedical Journal’da yayımlanan bir araştırmaya göre gece boyunca portakal kokusu solumak, vücudun uykunun en derin aşamalarına ulaşmasına yardımcı olma konusunda, reçeteli uykusuzluk ilaçlarından daha iyi sonuç veriyor. Bilim insanları, limonen adı verilen bir narenciye bileşiğinin solunduğunda uykuyu tetikleyen beyin dalgalarının salımını tetiklediğini ve beynin kaygı merkezini kapattığını söylüyor. Gece boyunca durmak üzere komodininizin üzerine koymadan önce bir portakalı 12 kez koklayın.

Dikkat Dağıtıcı Şeyleri Yok Edin

Harvard Üniversitesi bilim insanları, çalar saatten yayılana benzer az miktarda ışığın bile melatonin seviyelerini yüzde 71 oranında baskıladığını söylüyor. Bu sorunu atlatmak için yatmadan önce saatinizi bir kutuyla engelleyin. Bir de bonus: Bilim insanları, gece uyandığınızda saati kontrol etmekten kaçınmanın daha uzun ve derin uyumanıza yardımcı olduğunu belirtiyor.