Sıfırdan bir alan tasarlamak, profesyonel olmayan çoğu insan için göz korkutucu. Buna dekorasyonun bir sanat olduğunu, farklı bir bakış ve estetik yatkınlık gerektirdiğini, tasarımda kesin kurallar olmadığını ekleyince her şey daha da zorlaşabilir. Başlamak için bir yol haritası arayanlar için bir rehber hazırladık.

Yatsan

Mood’a karar verin 🥰

Kendinize mekânınızın nasıl görünmesini istediğinizi sormak yerine, nasıl hissetmek istediğinizi sorun. Duyacağınız cevabın sizi renklere, dokulara, mobilya seçimlerine ve dekorasyon tarzına yönlendirmesine izin verin. Hafif ve havadar bir Zen tarzı, minimalist mobilya ve doğal malzemeler ister. Enerji verici, neşeli bir aile alanı ise canlı renk ve desenler içerebilir. Belirli bir tarz veya trendden ziyade ruh haline odaklanmak, size uygun ve haliyle oluşturduğunuzda sırıtmayan bir alan yaratmanıza yardımcı olacaktır.

İlham alın 🤯

Bu tür şeylerde fikir almak ayıp değil. Esinlenmek için sevdiğiniz sosyal medya hesaplarına ya da kanallarına, dekorasyon dergilerine, kitaplara ve internet sitelerine göz atın. Kaçmayı sevdiğiniz yerleri düşünün ve nedenini analiz edin. Yalnız yaşıyorsanız, bu kendinizi biraz daha iyi tanımak için bir şans. Başka insanlarla birlikte yaşıyorsanız, evdeki herkesi ortaklaştıran bir işbirliği için bir fırsat.

Gerçekçi olun 🤓

Hayatınızın nasıl görünmesi gerektiğine dair bir ideal için çabalamak yerine, alanınızı şimdiki yaşama şeklinize göre tasarlayın. Küçük çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız varsa döşemelik kumaşları ve mobilyaları yıpransa ya da darbe alsa da iyi görünebilecek şekilde seçin. Mesela yalnız yaşıyorsanız ve nadiren misafir ağırlıyorsanız altı kişilik bir yemek masasına yer ayırmanıza hiç gerek yok. Evden çalışıyorsanız ve ayıracak ayrı bir alanınız varsa salonun bir köşesinde bitmeyen dağınıklık yaratmaktan başka işe yaramayan o derme çatma ofisi derhal oraya taşıyın. Ve herhangi bir şey satın almadan önce, daha sonraki harcamalarınızı engellemeyecek, gerçekçi bir bütçe oluşturduğunuzdan emin olun.

Düzenleyin 🔧

Yeniden dekore etmeye girişiyorsanız işe kullanmadığınız, ihtiyaç duymadığınız veya sizin için manevi önemi olmayan her şeyi ortadan kaldırarak başlayın. Sıfırdan, boş bir alan tasarlıyorsanız herhangi bir şey almadan önce çok iyi düşünün. Kişisel eşyalar ve şahsi olarak önem verdiğiniz şeyler için daima yer bulabilirsiniz ama başarılı bir dekorasyonda esas olan, önce gereklileri yerleştirmek ve ortalığı lüzumsuz detaylarla doldurmamaktır.

Yazıp çizerek çalışın 🖊

Her şeyden önce, artık ücretsiz yardım alabileceğiniz çok sayıda dekorasyon uygulaması var. Ayrıca alan planlamasının aşırı teknik olması da gerekmez. Bir örnek oluşturmak ve genel hisse hâkim olmak aklınızdaki yerleşim fikirlerini kâğıda çizin. Bir mobilya satın almadan önce alanınızı ölçün. Ve sonra bir daha ölçün! Sonradan sipariş ettiğiniz kanepenin kapınızdan geçemeyecek kadar büyük veya oturma odanız için çok küçük olduğunu görme riskini ancak böyle yok edebilirsiniz.

Bir renk paleti düşünün 🎨

Renklerin ne olduğunun önemi yok ama palete erken karar vermenin, uyumlu bir görünüm oluşturmanıza büyük yardımı olur. Doğal tonlara yer verdiğiniz hemen hemen her tür aksesuara kucak açabilir. Odanızın yeşil, pembe veya maviye bir övgü olmasına karar verdiyseniz savrulmamak için birbirini tamamlayan üç renk seçin. Bembeyaz bir oda istiyorsanız, mobilya stillerini ve dönemlerini kolayca karıştırıp eşleştirebilmek için eşya ve aksesuarlarda da beyazın tonlarını tercih edin.

Sondan başlayın

Yaşadığınız alanda bir tadilattan ziyade makyaj yapmayı hedefliyorsanız, mekânı yenilemeden güzelleştirmek ve kişiselleştirmek için mevcut döşeme, duvar rengi ve armatürlerde yapabileceğiniz değişiklikleri düşünün. İşe boş bir odayla başlıyorsanız, mobilya ve aksesuarları getirmeden önce zeminleri yenileyin, duvarları boyayın, fayans veya duvar kâğıdı ekleyin, dolapları kurun.

Önce temel parçaları seçin 🏠

Bir oturma odası tasarlarken, kırlentler için telaşlanmadan önce kanepenizi, koltuğunuzu seçin. Önce en büyük, en pahalı satın alma işleminizi yapmanın üç önemli avantajı var: 1. En çok kullanılan ürünler için kaliteden ödün vermemenizi sağlar. 2. Bütçenizi gerçekçi bir şekilde anlamanızı yardımcı olur. 3. Temel parçalar yerini aldıktan sonra ek mobilya ya da aksesuarlar için ne kadar yeriniz olduğunu kolayca anlarsınız.

Tamamlayıcı mobilyalara karar verin 🛋

Mükemmel kanepeyi seçtikten ve gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşündükten sonra, uygun boyut ve stilleri de dikkate alarak sehpalara bakmaya başlayın. Yemek odasında rüstik, ahşap bir masa seçtiyseniz modern, metal sandalye tasarımlarıyla kontrast ekleyin. Modern bir yatak başlığını klasik aydınlatma veya komodinlerle tamamlayın.

Halı-kilim, perde ve ev tekstiline girin 

Artık odanın nasıl bir şekil alacağını anladığınıza göre, temel parçalarınızı tamamlayacak, onlara renk, desen, doku ve şıklık katacak şeylere yönelebilirsiniz. Halı-kilim, perde, yatak takımı, dekoratif yastık gibi ev tekstili ürünlerinde tek kriter var: Paşa gönlünüz!

Aydınlatın 💡

Başarılı oda tasarımının anahtarlarından biri de aydınlatmadır. Gündüzleri doğal ışığı en üst düzeye çıkarın. Akşamları işlevsel aydınlatmadan ortamı ısıtan masa lambaları veya apliklere ya da dekor işlevi gören heykelsi sarkıt düzeneklere kadar çok sayıda seçenek ekleyin. Gölge oluşmasını önlemek ve hava karardıktan sonra kendinizi iyi hissetmek için bütün köşeleri dikkate alan, dengeli bir aydınlatma sistemi kurun.

Aksesuarla zenginleştirin 

Artık tüm gerekli şeylere sahip olduğunuza göre bir adım geriye çekilerek genel tabloya bakın ve kendinize neyin eksik olduğunu sorun. Sanat eseri, fotoğraf, afiş/poster, dekoratif ayna gibi zenginleştirici ürünleri seçip asın. Seviyorsanız dekoratif yastıklar serpiştirin. Mumlar, dekoratif objeler, bitkiler, biblolarla stil rafları veya köşeleri oluşturun. Tüm bunlar odayı canlandıracak ve kişisel dokunuşlarınız sayesinde sizin eviniz olduğunu hissettirecek.