Son birkaç yılda sağlık ve iyi yaşam hepimiz için çok daha büyük bir önem ve anlam kazandı. Artık vücut sinyallerimizi veya kötü rutinlerimizi görmezden gelmiyoruz, davranışlarımızı değiştirmek için olumlu kararlar almaya dikkat ediyoruz. Deneyimler ve yeni araştırmalar ışığında oluşturulan 2023 trendlerine bakarak bu konuda bir adım öne geçebiliriz.

Yatsan

  1. İyi uyku

Uyku; iyileştirebilmesi için beslenme düzeninden gevşeme egzersizlerine çok çeşitli alanlara odaklanmayı kapsayan, büyüyen bir trend. Ama tüm dünyada bütünsel sağlığa etkileri her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Önümüzdeki dönem, hepimizin uykuyla ilişkisini çok daha ciddi olarak gözden geçireceği çok belli. İyi Uyku İyi Hayat’ın başlattığı farkındalık hareketi bu günlerin geleceğini öngörerek yola çıkmıştı zaten. Bizimle birlikte sağlıklı bir yaşamın temellerini sağlam atmaya ne dersiniz? Unutmayın ki aşağıda okuyacağınız başlıkların önemli bir kısmı, iyi bir uyku rutini oluşturduğunuzda kendiliğinden yoluna girecek.

  1. Ruh sağlığı

Son yıllarda hiç ara vermeden üstümüze üstümüze yağan stres sağanağından sonra ruh sağlığımızı desteklemek ve beslemek konusunda daha bilinçli hale geldik. Fiziksel olarak aktif olmanın veya öz bakımımıza zaman ayırmanın zihinsel olarak da daha iyi hissetmemize yardımcı olması yeni bir şey değil. Fiziksel aktivite, herkesin bildiği en popüler ve erişilebilir uğraş; ruh sağlığıyla da doğrudan ilişkisi var. Nitekim artık daha fazla insan bu faydaları alabilmek için spor salonuna veya yoga stüdyosuna gidiyor. Ruh sağlığı sorunları da eskisi kadar ‘tabu’ olarak görülmüyor, buna çözüm arayanlarla alay edilmiyor. Artan eğilimlere bakılırsa 2023, pek çok şirketin ve işletmenin de çalışanların ruh sağlığı konusunu ciddiye aldığı dönemin başlangıcı olacak.

  1. Bağışıklık

Pandemi dönemi hepimize öğretti: Çoğumuz artık vücudumuzun bağışıklık sisteminin gücünün ve bizi koruması için onu desteklemek gerektiğinin farkındayız. Daha doğrusu elimizde bir kalkan olduğunu fark ettik ve onu sağlam tutmak da bizim elimizde! Bağışıklığımızı desteklemek ve artırmak için uygulanan lenfatik drenaj, aralıklı oruç, kızılötesi sauna, akupunktur, takviyeler, süper gıdalar gibi alternatif terapilere ilgi giderek artıyor. Amaç, sağlıklı bir ömür sürmeye çalışırken dengeli bir yaklaşım benimsemek, olumlu yaşam tarzı değişikliklerini rutinimiz haline getirmek. Ne de olsa, iki yıl zorunlu olarak maske takmak, hepimizi bunlar üzerine ciddi olarak düşünmeye mecbur etti. Sağlık masajlarının da kas-iskelet sistemi işlevine kanıtlanmış faydaları olduğunu unutmayın.

  1. Bitki ağırlıklı beslenme

Bu başlığı okuyunca aklınıza sadece veganlık, vejetaryenlik gelmesin. Sağlıklı yaşamın temelinde de bitki ağırlıklı beslenme yatıyor. Hem çevresel kaygılar hem de önleyici sağlık önlemleri, bize midelerimizi bu yolda eğitmemiz gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla bu sektörde son birkaç yıldır görülen büyüme tesadüfi değil. Bu odaklanma, evlerde de değişikliklere yol açıyor. Evde, küçük saksılarda bile olsa yenilebilir otlar yetiştirmeye çalışmak, doğal ve çevre dostu temizlik ürünleri kullanmak, çöpleri ayrıştırmak ve her alanda sürdürülebilirliğe önem vermek tüm tüketim alışkanlıklarımızı etkiliyor.

  1. Dijital detoks

Gittikçe daha fazla insan, bağımlılık yapan telefonlarını ve tabletlerini bir kenara bırakıyor. Teknolojiden kopmak, uygulama algoritmalarının günlük hayatımıza yerleştirmeye çalıştığı bağımlılık yapan davranışsal döngüyü kırarak birçok psikolojik fayda sağlayabiliyor. Sürekli mavi ışığa maruz kalmanın, hem ruhsal dengenizi hem de uyku düzeninizi ve buna bağlı olarak fiziksel sağlığınızı bozduğunu söylemeye gerek bile yok. Üstelik artık kendi uzun ömürlülüğümüzü desteklerken, gezegenin sağlığını da düşünmek zorundayız ve teknolojinin yarattığı atıklar ve enerji ihtiyacının fazlalığıyla ona da düşman olduğunu söylemek mümkün.