Doğa her zaman insanın çoğu derdinin ilacı. Binlerce yıldır çok çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan uçucu yağlar da bunlardan biri. Uykuya yardımcı olanlarını sizin için listeledik.
Uçucu yağlar bazı bitkilerden doğal kimyasallar çıkarılarak yapılıyor. Bu kimyasallar bitkilere kokularını ve tatlarını veriyor, dolayısıyla onları çıkarmak bitkinin özünü yakalamak gibi bir şey. Gerçek uçucu yağlar, bitkinin çeşitli kısımlarının buhar destilasyonu veya ezme gibi doğal yollarla çıkarılmasıyla elde ediliyor. Bu işlem sırasında genellikle ağaç kabuğu, kökler, çiçekler, yapraklar ve saplar kullanılıyor.
Fiziksel, zihinsel veya ruhsal sağlığı iyileştirmek için uçucu yağlardan yararlanmasıyla en yaygın bilinen yöntemlerden biri aromaterapi. Bu yöntemde yağlar tipik olarak solunuyor veya cilde uygulanıyor. Uçucu yağların kanser hastalarında mide bulantısını ve kaygıyı azaltabileceğini gösteren ya da cilde uygulanan bazı yağların antibakteriyel etkilerini gösteren bilimsel araştırmalar mevcut.
Şu anda kesin bilimsel kanıtlar sunulamasa da bu esansiyel yağların horlama üzerindeki etkilerini dair olumlu veriler de var. İngiltere’de bu alanda üretim yapan bir firmanın sponsorluğuyla yapılan bir ön deney, markanın kendi özel yağ karışımlarının bazı kişilerde horlamayı etkili bir şekilde azaltabildiğini gösterdi. Şimdi gelin uyku dostu yağlara yakından bakalım…
- Kekik: Aromaterapi masajı uzmanlarına göre geceleri ayaklarınıza biraz kekik yağı sürmek horlamayı azaltabiliyor.
- Nane: Nane yağının sinüsleri temizlemeye yardımcı olan ve nefes almayı kolaylaştıran arındırıcı etkileri var. Burnunuz tıkalı olduğunda ve dolayısıyla horlamanız kötüleştiğinde nane yağı solumak yardımcı olabiliyor.
- Okaliptüs: Bu bitkinin sinüsler ve boğazın arkası da dahil olmak üzere, solunum sistemindeki mukusun parçalanmasına yardımcı olabileceğini gösteren ön araştırmalar var. Astım ve bronşit semptomlarını hafifletmek için okaliptüs yağı kullanılması da yüzyıllardır bilinen bir alternatif tedavi yöntemi.
- Sedir ağacı: Kaygıyı azaltmaya ve kasları gevşetmeye yardımcı olabilen bu yağ, odunsu kokusuyla da doğadaymış gibi hissettirerek uykuyu teşvik eden bir rahatlama hali yaratıyor.
- Limon: Yaydığı taze narenciye kokusunun ruh halini iyileştirdiğine dair çalışma var. Kaygıyı azaltarak ve esenlik duygularını teşvik ederek yardımcı olabilir.
- Karanfil: Çeşitli tıbbi kullanımları olan bir bitki. Karanfil yağı balgam sökücü olarak kullanılıyor. Uyumak için uzandığınızda boğazınızın arkasına doğru hareket eden balgamın parçalanmasına yardımcı olabiliyor.
- Çam: Çam iğnelerinden elde edilen uçucu bir yağ olan çam yağı, hem antimikrobiyal hem de antioksidan özelliklere sahip. Aromaterapi uzmanları bu yağı stresli kaslara ve ağrıyan eklemlere masaj yapmak için de kullanıyor. Ve masaj terapisi de etkili bir uykusuzluk tedavi yöntemi.
- Rezene: Bazı anti enflamatuvar özellikleri olan bu bitki, burun ve boğazdaki iltihabı azaltmak, burundan hava akışını iyileştirmek için kullanılabiliyor.
- Adaçayı: Tıbbi katkılarından uzun süredir yararlanılan bir bitki daha… Adaçayı yağı, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili ve dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olabiliyor.
- Citronella: İdrara çıkmaya, terlemeye ve bu yollarla toksinleri atmaya yardımcı olabilecek detoks özelliklerine sahip bir Güney Asya bitkisi.
- Lavanta: Karşınızda uykusuzluk tedavisi için en yaygın kullanılan yağ. Gevşemeyi destekliyor ve uyku hormonu olan melatonin salımını tetikleyebiliyor.
- Mercanköşk: Gece boyu nefes almanızı engelleyen mukusun bir kısmının parçalanmasına yardımcı olabilecek, balgam söktürücü özelliklere sahip bir bitki.
- Kedi otu: Bu bitkinin kökü güçlü yatıştırıcı etkilere sahip; bu nedenle doğal uyku takviyelerinde yaygın olarak kullanılıyor.
Uçucu yağlar nasıl kullanılır?
- Bir buhurdanlık yardımıyla havaya dağıtın; düzenli ve kontrollü nefeslerle içinize çekin.
- Sıcak bir banyo hazırlayıp suyuna ekleyin.
- Bir bardak suya birkaç damla ekleyip 30-60 saniye gargara yapın.
- Hindistancevizi yağı veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağa uçucu yağ ekleyip cildinize masaj yapın.
- Ayaklarınızın altına birkaç damla seyreltilmiş uçucu yağ sürün.
- Her zaman kullanacağınız uçucu yağın üzerindeki etiketleri okuyun ve kullanma talimatına uyun.
- Uçucu yağları gözlerinizden uzak tutun ve asla yutmayın. Bazıları zehirli olabilir.
- İlaç kullanıyorsanız veya bazı rahatsızlıklarınız varsa uçucu yağları herhangi bir şekilde kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Kaynaklar:
- aaimt.edu/lc/Courses/EssOils/EssentialOils.pdf
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032518
- nccih.nih.gov/research/results/spotlight/040108.htm
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391421
- medlineplus.gov/druginfo/natural/251.html
- medlineplus.gov/druginfo/natural/700.html
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24860730
- mayoclinic.org/diseases-conditions/snoring/symptoms-causes/syc-20377694
- mayoclinic.org/diseases-conditions/sleep-apnea/symptoms-causes/syc-20377631
- dcscience.net/prichard-snoring.pdf
- ods.od.nih.gov/factsheets/Valerian-HealthProfessional
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22757704