Basra dalgası dinerken Afrika sıcakları geliyor; yazın en çıldırtıcı sıcakları sınırlarımızı sürekli biraz daha zorluyor. Öyle boş oturacak değiliz, bizim de alacağımız önlemler var!
-
Susuz kalmayın
Güneşten gelen yoğun ışınlar bizi normalden daha fazla susuz bırakır. Aşırı dehidrasyon sıcak bitkinliğine ve hatta sıcak çarpmasına yol açabilir. Vücudunuzun yenilenmesini sağlamak için bol miktarda su ve elektrolit alın.
-
Termos kullanın
Soğuk su termosları kullanarak sadece susuzluğun önüne geçmekle kalmaz, aynı zamanda daha serin olabilirsiniz. Bazı termoslar 25 saat boyunca bile soğuk su vaat edebiliyor. Soğuk su içmek, hidrasyonu korurken çekirdek vücut sıcaklığınızı da düşürecektir.
-
Bunları içmeyin
Kafeinli ve alkollü içecekler diüretiktir, yani vücudunuzun tuz ve su atmasına yardımcı olurlar; bu da sizi sıcak bir günde susuz bırakabilir. Onlar yerine bir bardak su için!
-
Cihazlarınızı kapatın
Odanız havasız mı kalıyor? Televizyonunuzdan bilgisayarınıza kadar her şey kullanımdayken ve hatta bekleme modundayken ısı yayar. Bir alete ihtiyacınız olmadığında cihazı kapatın, hatta fişten çekin.
-
Işıkları kapatın
Ampuller sadece ışık değil, bol miktarda ısı da yayarlar. Mevcut faaliyetiniz için ışığa ihtiyacınız yoksa kapatın.
-
LED takın
Enerji tasarruflu LED’ler eviniz için harika bir seçenektir. Zaten yaz boyu klima çalıştırıyorsanız enerji tasarrufu da yapmak istersiniz. Evde ışık yakmanız gerekiyorsa LED’lerin klasik ampullere, floresanlara ve diğer eski seçeneklere göre daha az elektrik harcadığını ve daha az ısı yaydığını bilin.
-
Fırın ve ocaklara ara verin
Koca bir kek pişirmek… Bir kâse makarna için su kaynatmak… Fırına tavuk atmak… Hepsi kulağa şahane gelse de yaz aylarında ekstra ısıya neden oluyorlar. Yazın en sıcak günlerde ateşle aranıza mesafe koyun. Sıcak yemekleri soğuk çorba, salata, zeytinyağlılarla değiştirin.
-
Hava akışını koruyun
Klimanızın olmaması, mekânınızı serin tutamayacağınız anlamına gelmez. Kapalı bir ev, güneş ısısı içeride hapsolduğu için fırın benzeri bir etki yapabilir. Klimanız yoksa evinizdeki havayı düzgün bir şekilde dolaştırmak için tüm pencerelerinizi ve kapılarınızı açın.
-
Pamuklanın
Pamuk, rahat bir giysi malzemesinden fazlasıdır. Aynı zamanda mükemmel havalandırma ve hava akışı sağlar. Serin ve rahat kalmak için bol, hafif pamuklu giysiler giyin, polyester çarşaflarınızı pamuklu nevresimlerle değiştirin. Giysi ve çarşaflarda diğer doğal malzemelerden de yararlanabilirsiniz.
-
Ayrı yatın
Eşler yataktayken birbirine sarılmayı sever. Ancak yazın en sıcak günlerinde bu sevgi dolu aktiviteden kaçınmak en iyisi olabilir. Mümkünse ayrı uyuyun ve bu sıcak yaz gecelerinde fazladan vücut ısısı emmenizi önleyin.
-
Çıplak uyumayın
Şaşırtıcı olabilir ancak uyurken kıyafet giymek aslında terinizin daha etkili bir şekilde buharlaşmasını sağlar, bu da sizi serinletir. Sıcak bir gecede iyi bir uyku için pamuklu pijamalar tercih edin.
-
Yastığınızı değiştirin
Her yeri kaplayan bir yastığa gömülmeyi seviyor olabilirsiniz ancak yazın buna ara verin. Daha hafif ve daha az kabarık yastıklar, ısının başınızın etrafından kaçmasına izin vererek sizi daha serin tutmaya yardımcı olur. Ayrıca serin tutan yastıklara ya da yastık alezlerine yönelin. Yastığı ara ara çevirip başınızı daha serin tarafa yaslamayı da unutmayın.
-
Patilerden ayrı uyuyun
Eşinize sarılamayacağınızı söylemek kolay olabilir ancak köpeğinizi, kedinizi yataktan kovmak biraz daha zordur ama patili dostlarınız yaz boyunca kendi yataklarında uyusalar daha iyi olur. Bu arada, evcil hayvanlarınızda aşırı nefes alma ve salya akıtma, dokunulduğunda sıcak olan cilt, kusma gibi sıcak çarpması belirtileri görürseniz veterinerinize başvurun.
-
Egzersizi erkene taşıyın
Yatmadan önce hafif egzersiz, yılın çoğu zamanında daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Ancak yazın yatmadan önce sizi sıcaklatacak her şeyden kaçınmalısınız. Egzersiz rutininizi günün erken saatlerine taşıyın.
-
Hafif yiyin
Herkes doyurucu bir yemeği sever ancak ağır yemeklerin parçalanması daha uzun sürer ve sindirim sırasında çekirdek sıcaklığınız artar. Zaten sıcak terlemeleriyle uğraşıyorsunuz, buna bir de yemek terlemeleri eklemeyin. Metabolizmanızdaki ekstra ısıyı atmak için baklagiller, meyve ve sebzelere yönelin. Tatlı olarak kendinize bir top dondurma ısmarlayabilirsiniz.
-
Güneşten uzak durun
Dışarıdaki dayanılmaz güneşi içeri taşımak istemezsiniz. Gün boyu içerideyseniz kavurucu ışığı karartma perdeleriyle dışarıda tutun. Odanızı güneşten korumak odanızdaki serin havayı yalıtmaya da yardımcı olur. Karartma perdeleriniz olmasa bile, özellikle klima çalışırken tüm perdeleri, panjurları, kepenkleri veya pencereleri kapatmanız faydalı olacaktır.
-
Yalıtım yaptırın
Uzun vadede tavanınıza, duvarlarınıza ve zemine yalıtım yaptırmayı düşünün. Bu işlem ısıyı dışarıda tutacak ve klimanızın daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır. Etkili yalıtımla enerji kullanımınızı neredeyse yarıya indirebilir; yazın serin, kışın sıcak kalabilirsiniz. Yani bu yatırımın kendini amorti edeceğinden emin olabilirsiniz. Pencerelerinize ekstra yalıtım eklemek için çift camlı pencereleri veya çift cam yenilemeyi de düşünün.
-
Açık havada temkinli olun
Dışarıda vakit geçirmek, yazın en güzel parçası. Ama herhangi bir açık hava aktivitesinden önce hava durumunu göz önünde bulundurmak çok önemli. Egzersiz yapıyorsanız sıcak havalarda o kadar uzağa gidemeyebileceğinizi veya o kadar zorlanamayabileceğinizi unutmayın. Başlamadan önce gölgelik bir alanda esnemeye çalışın ve bol su için. Bu, plajda tembellik yapmaktan parkta top oynamaya ve piknik yapmaya kadar diğer açık hava etkinlikleri için de geçerli. Vücudunuzu dinleyin, bol su için ve aşırı ısındığınızı hissetmeye başlarsanız günü sonlandırın.
-
Gölgeye park edin
Bugünlerde en iyi park yerinin en yakındaki değil en gölgedeki olabileceğini unutmayın. Tam güneş altında duran bir araba hızla ısınır, yeniden bindiğinizde inanılmaz derecede rahatsız edici olacaktır. Kapalı bir yer veya gölgeli bir ağaç yerine, arabanızın iç kısmından birkaç derece tasarruf etmek ve kendinize sıcaktan bir soluk aldırmak için ön camınıza bir güneşlik koyduğunuzdan emin olun.
-
Yüzün
Yerel havuza, en yakın plaja veya başka bir güvenli suya gidin ve yüzün. Suya hızlı bir dalış kadar serinleticisi yok. Yüzmenin de bir egzersiz olduğunu unutmayın, bu nedenle kendinizi aşırı zorlamayın. Ayrıca suda olmanız, susuz kalmayacağınız anlamına gelmez; sıvı alımınızı sürdürün.
-
Soğuk duş alın
Hava ne kadar sıcak olursa olsun yıkanırken suyu ılıtanlardan mısınız? Ama soğuk duş yaz aylarında hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle yatmadan hemen önce vücut ısınızı düşürmek için biraz cesur olun.
-
Ayağınızı daldırın
Soğuk ayaklar yaz sıcağı için bir rüya gibidir! Eğer soğuk duş alamıyorsanız ayaklarınızı soğuk bir kova suya daldırmayı deneyin. Bir anda tüm vücudunuzun serinlediğini hissedebilirsiniz.
-
Nabzınızı soğutun
Bileklerinize, boynunuza ve şakaklarınıza soğuk paketler, ıslak bezler veya başka soğuk ürünler uygulamak tüm vücudunuzu serinletmeye yardımcı olabilir. Bunlar genellikle nabzınızı hissedebileceğiniz noktalardır ve şaşırtıcı derecede etkili bir soğutma tekniğidir.
-
Saçınızı toplayın
Uzun saçlar kışın harika ancak sıcak aylarda o kadar da iyi bir fikir değil. Kısacık kestirmek aşırı geliyorsa saçınızı arkaya ve yukarı doğru toplayın.
-
Bir film izleyin
Bütün yaz güneşin altında bunalarak geçmez. Sinema salonları karanlıktır ve klima neredeyse her zaman çalışır. Bir de şu aşırı büyük ve soğuk meşrubatlardan alıp yaz günü için mükemmel bir aktiviteye imza atabilirsiniz.