iyiuykuiyihayat.com Yatsan’ın yaşam tarzı sitesidir
Şimdi Abone Ol
Trend Haberleri

Doğaya Dönüş

Ayın Teması, Açık Zihin, Doğaya Dönüş, İyi Hayat, Popüler Kültür

Doğada Olmak İçin 3 Neden

Tabiatla haşır neşir olmanın faydalarını anlatıp duruyoruz ama yine de evden çıkmak için sağlam nedenlere mi ihtiyacınız var? İşte asla göz ardı edemeyeceğiniz o faydalar… Düşünme, Karar Verme ve Diğer Zihinsel Yetenekleriniz Gelişir  Tüm gün yorucu şehir hayatının içinde veya ofiste olduğumuzda aşırı duyusal yüklenme yaşayabiliriz; bu da bize gerginlik ve zihinsel yorgunluk olarak döner. Oysa araştırmalar, zihinlerimizin ve bedenlerimizin doğal bir ortamda rahatladığını gösteriyor. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’nin çalışmalarına göre bu durum haz duygusunu artırıyor ve daha etkili bir şekilde yoğunlaşıp odaklanmamıza yardımcı olabiliyor. Açık havada olmanın zihnimiz üzerinde de rahatlatıcı etkileri bulunuyor. Her şeyden önce doğa, günlük yaşamın taleplerinden geçici olarak kaçmamıza izin vererek zihinsel bir mola sağlıyor. Ayrıca yaratıcılığımızı ve problem çözme yeteneklerimizi de artırabiliyor. Denemesi bedava: Bir iş üzerinde çalışırken zihinsel bir engele takıldığınızı hissediyorsanız veya ofiste bir sorunu çözemediğinizi fark ediyorsanız, temiz hava almak için dışarı çıkın. Küçük ve sakin bir yürüyüş sonrası bile aradığınız cevapları bulabilirsiniz. Doğa Fiziksel Sağlığınızı İyileştirebilir İnsanlar genellikle doğadayken düzenli fiziksel aktivitede bulunurlar. Doğaya çıkmak; daha sık yürümek, bisiklete binmek veya yürüyüş yapmak istememize…

Ayın Teması, Doğaya Dönüş, İyi Hayat, Kahve, Keyif, Kitap, Kış Uykusu, Popüler Kültür

Nasıl Rahatlayacağını Bilmeyenler İçin 6 İpucu

Dinlenmenin ve rahatlamanın sağlığımız için önemini herhalde bilmeyen yoktur. Ancak bunu nasıl yapacağını bilmeyenlerin sayısı da bir o kadar fazla. Söylerken dünyanın en basit işi gibi gelebilir ama sadece uzanmanın dinlenmeye yetmediğini fark ediyorsanız onarıcı bir süreç yaşayabilmek için bu yazıyı okuyun. Sizi bu dünyada geliştirmeye değer en önemli beceriyle tanıştıralım: Stresten kurtulmak. Hepimizin ruh sağlığını korumak ve gezegenimizi çok daha güzel bir yer haline getirmek için buna ihtiyacı var. Bunun için yapacağımız ilk şey kendimizi gerçekten dinlendirip rahatlatmayı bilmek. Hepimiz düşündüğümüzden daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyuyoruz; özellikle de her gün yeni badireler atlatmak zorunda kaldığımız modern dünyada. Teoride gayet yerinde olan bu mottoyu uygulamaya nasıl geçireceğiniz konusunda hiçbir fikriniz yoksa endişelenmeyin. Çünkü dinlenme zamanınızın sonunda gerçekten dinlenmiş hissetmek aslında hiç kolay bir iş değil. Yararlı ipuçlarımızla yanınızdayız. 1. Sizi Gerçekten Neyin Rahatlattığını Bilin Çoğumuz boş zamanımızı nasıl geçirdiğimiz konusunda çok seçici veya yaratıcı değiliz. Örneğin, belki de birkaç saat boyunca Twitter’da gezinmeyi rahatlama olarak görme eğilimindesiniz. Bu bazı insanlar için dinlendirici olabilir ancak çoğu kişi için her şeyden daha streslidir. Ya da meditasyon…

Ayın Teması, Doğaya Dönüş, İyi Hayat, Popüler Kültür

Doğayla Bağlantı Kurmanın 7 Kolay Yolu

Doğanın ruh sağlığımızı koruma ve desteklemede oynayabileceği rolü destekleyen pek çok iyi araştırma var. Ancak özellikle de şehirlerde yaşayan birçoğumuz için doğada olmak o kadar kolay değil. İyi haber şu ki aslında tabiatı her gününüze katmanın birçok basit yolu var. İşte doğayla nasıl bağlantı kurabileceğinize dair bazı önemli ipuçları… Nerede Olursanız Olun Doğayı Bulun  Doğa her yerdedir: Küçük bir bahçe, bir mahalle parkı, yakındaki bir koru… Artık doğayı bulmanın daha zor olabileceği şehirlerde bile kent ormanları veya büyük parklar bulunuyor. Siz yeter ki algılarınızı açık, kendinizi de daima tabiatın bir parçası olmaya hazır tutun. Havadaki değişiklikler veya pencerenizin dışından gelen kuş sesleri de sizi doğaya bağlayabilir. Nerede olursanız olun, her şekilde doğayı fark etmeye çalışın. Tüm Duyularınızı Kullanın  Doğal ortamlarda biraz sessiz zaman geçirip tüm duyularınızı kullanarak düşünmek, ruh sağlığınız için emsalsiz bir destek olabilir. Bahçede dinlenirken ya da işe giderken kuş seslerini dinlemeyi, arıları ve kelebekleri görmeye çalışmayı ya da bulutların hareketini fark etmeyi deneyin. Doğadaki tüm bu güzel şeyler sakinlik ve neşe hissi bulmanıza yardımcı olabilir. Dışarı Çıkın Mümkünse park, bahçe, orman…

Ayın Teması, Açık Zihin, Doğaya Dönüş, İyi Hayat, Popüler Kültür

Doğanın İyileştirici Gücünü Hissetmenin 9 Yolu

Açık havada olmanın inkâr edilemez pek çok faydası var. Topraklanmak, rahatlamak, kendimizle ve doğal dünyayla yeniden bağlantı kurmak, çoğunlukla kapalı alanlarda geçen yaşamlarımızda yeterince bulamadığımız bir fırsat. Ayrıca sağlığımız ve mutluluğumuz için de son derece olumlu sonuçları bulunuyor. Bilimi arkamıza alarak başlayalım: 2018’de Environmental Research’te yayımlanan 140’tan fazla çalışmanın meta-analizi, yeşil alanlarda bulunmanın kortizol seviyeleri, kalp atış hızı ve kan basıncında düşüş gibi sonuçları olduğunu ortaya koydu. Bu sayede de stresin ve hipertansiyon, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik sağlık sorunlarının görülme sıklığının azaldığı bilgisine yer verildi. 2020’de Frontiers in Psychology’de yayımlanan ve üniversite öğrencileriyle yapılan 14 çalışmanın analizi de doğada 10 ila 30 dakika kadar kısa bir süre kalmanın bile hem biyolojik hem de deneklerin kendilerinin bildirdiği stres belirtilerini azalttığını ortaya koydu. Mindfulness eğitmeni, yaban hayat rehberi ve yazar Mark Coleman, bilimin böylece sezgisel olarak bildiğimiz bir şeyi kanıtladığını söylüyor: “Dışarıda olduğumuzda kendimizi daha iyi hissediyoruz.” Ancak maalesef çoğumuzun fazla boş vakti ya da yürüme mesafesinde uçsuz bucaksız doğal alanları yok. Ama yine de doğada geçirebileceğimiz sınırlı zamanı üst düzeye çıkarmak…

Yatsan
Doğaya Dönüş, Genel

Sağlıklı Bir Bahar İçin 5 İpucu

Bahar, yenilenmek için büyülü bir zaman. Bu güzel mevsimin mutlu ve renkli titreşimlerinin tadını çıkarırken, kendinize soruyor olmalısınız: Bunu nasıl daha sağlıklı hale getirebilirim? Gelin, anlatalım… 1. Kendinize Zaman Ayırın  Günlük hayatın koşuşturması ruh sağlığınıza zarar mı veriyor? Bahar, kendinize zaman ayırabileceğiniz ve sağlığınıza odaklanabileceğiniz bir zaman dilimi. Yeniden şarj olmanıza, sıfırlanmanıza yardımcı olup tazelenmiş bir şekilde hayata geri dönmenizi sağlayabilir. Üstelik bu sadece doğada yürüyüş yapmak, yoga yapmak veya kitap okumak için biraz zaman ayırmak kadar basit olabilir. Hiç ummadığınız kadar hızlı bir şekilde stresi azaltabilir, odaklanmanızı artırabilir, genel zihinsel ve fiziksel sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Kendinize zaman ayırmak, yeni mevsimden en iyi şekilde yararlanabilmek için motive, üretken ve yaratıcı kalmanızı sağlar. 2. Daha Fazla Egzersiz Yapın Bahar daha fazla egzersiz yapmak için de mükemmel bir zaman. Fiziksel aktivite, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmakla ilgili sorunlarınız varsa yoga ve meditasyon gibi nispeten sakin etkinlikleri deneyebilirsiniz. Ama tabii mevsimin hepimizi canlandıran hediyesi açık havanın heyecanı ve eğlencesi hiçbir şeyde yok, bunu da unutmayın. 3. Sağlıklı Beslenin  Sağlıklı beslenmek tüm…

Yatsan
Ayın Teması, Bahar Uykusu, Doğaya Dönüş, İdeal Uyku, İyi Uyku

Mevsimin Tatsız Sürprizi: Bahar İnsomniası

Daha sıcak hava, daha uzun günler, yeşillenen ağaçlar ve rengarenk açan çiçekler için baharı dört gözle bekliyoruz. Ancak değişen iklimin uyku düzeninize olumsuz etkileri olabilir. İşte bahar uykusuzluğu ya da insomniasının nedenleri, çözümleri… ‘Ben Bu Saatte İşte / Okulda Oluyordum’ Hissi  Vücudumuzun sirkadiyen ritmi, günlük rutinimizle uyumlanır ve bizi uyumaya ya da uyanmaya hazırlayan çok sayıda vücut sürecini düzenler. Kış ayları boyunca karanlıkta uyandık, işe gitmek için karanlıkta hazırlandık. Şimdi daha aydınlık saatlerde uyanıyoruz yani vücudumuzun alıştığı durumlarla ilgili bir uyumsuzluk yaşıyoruz. Günler uzadıkça veya kısaldıkça vücudumuz yavaşça ve doğal olarak uyumlanır ancak bunun hemen olmasını beklemek yanlıştır. Bedenimiz günlük rutinimizin yeni zamanlamasına uyum sağlayana kadar çok iyi uyuyamayabiliriz. Işığın sirkadiyen ritmimiz için önemli bir çevresel işaret olduğunu unutmayın ve kendinize zaman tanıyın. Sabah ilk iş perdelerinizi açın, yatmadan bir saat önce ışıkları karartmaya başlayın. Hoş Geldin Alerji, Hiç Özlememiştik!  Baharla birlikte çiçekler, çiçeklerle birlikte de polenler gelir. İlkbaharda bitkilerde artan büyüme ve canlanma, havada polen ve çim parçacıklarının önemli ölçüde artmasına neden olur; bu da saman nezlesinden mustarip olan herkes için bir kâbustur….

Yatsan
Ayın Teması, Bahar Uykusu, Doğaya Dönüş, İdeal Uyku, İyi Uyku

Mükemmel Bahar Uykusu İçin İpuçları

Hızlı tempolu dünyamızda mükemmel uykuyu yakalamak zaten yeterince zor. Buna bir de mevsim değişiklikleri eklendiğinde adaptasyon süreçleri de devreye giriyor ve en temel ihtiyacımıza hakkını vermek iyice güçleşiyor. Aşağıdaki ipuçları sevinçle merhaba dediğimiz baharda uykuya dalmanıza, uykuda kalmanıza ve gün içinde daha dinlenmiş hissetmenize yardımcı olmak için hazırlandı. Huzurlu Bir Uyku Ortamı Yaratın Daha iyi bir uyku için uyku ortamınızı karanlık, serin ve sessiz hale getirin. Işığı engellemek için kalın perdeler veya göz maskesi kullanın. Yatak odanızı serin tutun; uyku için ideal sıcaklık 16-19 derece arasındadır. Dışarıdan gelen sesleri engellemek için kulak tıkacı, vantilatör veya beyaz gürültü makinesi kullanın. Gece boyu sizi rahat ettirecek bol miktarda yastığınız ve destekleyici bir yatağınız olsun. Yatak Odasını Uykuya Ayırın  Dinlendirici bir uyku ortamı yaratmanın bir parçası da bu alanı sadece uykuya ayırmaktır. Çalışma ekipmanlarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı sık sık yatak odasına getirirseniz, zihniniz bu ikisini ilişkilendirmeye başlar. Yatak odası aktivitelerinizi uyku ve cinsellik ile sınırlandırmaya çalışın; bilgisayarları, iş dosyalarını ve televizyonu odanın dışında tutun. Böylece yatak odası ve uyku arasında daha güçlü bir zihinsel ilişki yaratabilirsiniz. Uyku…

Yatsan
Ayın Teması, Doğaya Dönüş, Her Şeye Yeniden Başlıyoruz, İkigai - Yaşlanırken genç kalma sanatı, İyi Hayat, Kahve, Keyif, Kitap, Popüler Kültür...

Sonsuza Dek Mutlu Yaşamanın 12 Yolu

İyi yaşlanma konusunda kararlıysanız bunun için gerçekten çaba sarf etmeniz ve yapmanız gerekenleri aksatmamanız gerekiyor. Hemen yüzünüz asılmasın, aslında hiç zor şeylerden söz etmiyoruz. İleri yaşlarınızı nispeten sorunsuz yaşayabilmek için takip etmeniz gereken kuralları listeledik. Biraz Kestirin  Bunu söylemekten bıkmayacağız çünkü araştırmalar da bizi sonsuz destekliyor: İyi uyuyanlar her zaman daha iyi dikkat ve odaklanmaya, daha iyi hafızaya ve daha iyi akıl yürütmeye sahip oluyor. Garip bir şekilde, öğleden sonra çok geç saatlere kalmamak şartıyla gün içinde biraz kestirenlerin geceleri daha iyi uyuduğu da görülüyor. Bir NASA araştırması da uykulu pilotların kısa bir şekerlemeden sonra performansta yüzde 45, uyanıklıkta yüzde 100 iyileştiğini bulmuş durumda. Burada anahtar, süreyi maksimum 30 dakikayla sınırlamak. Çünkü yine bilimsel araştırmalar sürekli olarak 90 dakikayı aşan şekerlemelerin sağlığa faydası değil zararı olabileceğini gösteriyor. Dozunda Kahveye Şans Verin  Kahve hem antioksidan ve polifenol hem de araştırmacıların alzheimer ve parkinson hastalıklarını karşı koruyucu olabileceğini düşündükleri fenilindan bakımından zengin. Birkaç kanser türü, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendiren araştırmalar da mevcut. Ancak şeker veya şurup eklemeden ve sütsüz ya da…

Ayın Teması, Doğaya Dönüş, Güncel Kültür, İyi Hayat, Yaza Hazırlık

Güneşe Hassas Gözler Bu Yazıyı Dikkatli Okusun!

Halk arasında ‘kuş kanadı’ olarak bilinen, gözde şiddetli kızarıklık ve batma hissine yol açan bir hastalık olan pterjium, dikkate alınmazsa kornea tabakasında ciddi zararlara yol açabiliyor. Açık havada güneşin ultraviyole ışınlarına ve tozlu-kuru ortamlara maruz kalan kişilerde daha sık görülen hastalıkla ilgili her şey burada… Halk arasında kuş kanadı, göz bebeğinde et yürümesi veya gözde et büyümesi isimleriyle de bilinen bir hastalık pterjium. Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil’in “Gözümüzün beyaz kısmı, ince bir zar tabakasıyla kaplıdır. Normalde bu tabaka çıplak gözle görülemeyecek kadar incedir. Ancak göz travması, mikrobik enfeksiyon, alerjik reaksiyon gibi durumlarda damarlar genişleyerek gözde kızarıklık oluşturur. Bu ince zar tabakası, konjonktiva adı verilen bir doku olup gözün saydam kısmını örter. Bu tabakaya ait damar ve bağ dokusunun anormal bir şekilde kalınlaşarak kornea üzerine ilerlemesiyle hastalık oluşmaktadır” diyerek detaylı tarif ettiği bu hastalık, zamanında müdahale edilmezse kornea tabakasına zarar vererek kalıcı görme bozukluklarına neden olabiliyor. Gözün doğal görünümünü bozabilir  Açık havada güneşin ultraviyole ışınlarına ve tozlu-kuru ortamlara maruz kalan kişilerde pterjium hastalığının daha sık görüldüğünü dile getiriyor Prof. Dr. Göçgil:…

Yatsan
Ayın Teması, Doğaya Dönüş, Güncel Kültür, İyi Hayat

9 Soruda Bahar Alerjisi Testi

Hapşırma nöbetleri, gözlerde kızarma ve sulanma, öksürük, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı, gözaltlarında mavimsi morluklar… Bunlar gibi daha birçok şikayete yol açabilen bahar alerjisi, doğanın canlanmasına inat, pek çok kişide yaşam kalitesini düşürüyor, sağlığı olumsuz etkiliyor. Sizde olup olmadığını nasıl anlarsınız, ne tür önlemler alabilirsiniz; anlatıyoruz. Solunum yolu alerjik hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda tüm dünyada artıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Tülin Sevim, “Alerji, bağışıklık sistemimizin dışarıdan gelen yabancı maddelere karşı aşırı tepki vermesi durumudur. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkan, halk arasında ‘saman nezlesi’ ve ‘bahar alerjisi’ olarak adlandırılan bu alerjik reaksiyonlardan ülkemizde en çok sorumlu olan bitkiler; çayır (çimen), ağaç (özellikle yaprak döken ağaçlar) ve yabani otlardır. Yapılan çalışmalar, yine ülkemizde bahar alerjisinin görülme sıklığının yaklaşık yüzde 10 olduğunu göstermektedir. Bahar alerjisi gerekli önlemler alınmaz ve tedavi edilmezse sinüzit, otit (orta kulak iltihabı), hatta astıma neden olabilmektedir” diyor. Peki bahar alerjimiz olup olmadığını hangi sinyallerle anlayabiliriz? Doç. Dr. Sevim bu sinyalleri ve korunma yollarını anlatıyor. Bahar alerjiniz var mı?  Doç. Dr. Tülin Sevim, bahar alerjisinin öne çıkan…