Nasıl bir pozisyonda uyuduğumuz, omurga sağlığımız için çok önemli. Ayrıca hangi yatağı seçmeniz gerektiğini belirlediği için de mühim bir konu. Rehberiniz hazır…

YatsanHangi pozisyonda uyuyorsunuz? Pek çoğumuz, sağımıza ya da solumuza yatarak uyuyoruz. Ya da öyle sanıyoruz. Size enteresan bir sır verelim: Sorulduğunda bu cevapları verenlerin yüzde 30’u uyurken sırtüstü yatıyor ancak bunun farkında değiller. ‘Kadınlar için Uykusuzluktan Kurtulma Rehberi’ adlı kitabın yazarı psikolog Shelby Harris, “Gece boyunca farkında olmadan beş ya da yedi kez uyanıyoruz ve uykuya geri dönüyoruz. Bu sırada da pozisyon değiştiriyoruz” diyor. Sağ tarafımıza yatmanın kalbimizi koruduğu, sırtüstü yatmanın beynimizi berraklaştırdığı söyleniyor. Aslında hepimiz kendimizi en rahat ve en güvende hissettiğimiz şekilde uyuyoruz. 

Nasıl bir pozisyonda uyuduğumuz, omurga sağlığımız için çok önemli. Ayrıca hangi yatağı seçmeniz gerektiğini belirlediği için de mühim bir konu. Uzmanlar yedi yılda bir yatak değiştirmemiz gerektiğini söylüyor. Bu aralar sırt ağrısı, bel ağrısı, karıncalanma, reflü gibi sıkıntılarınız varsa, nasıl uyuduğunuza da göz atmak gerekiyor. Uzmanlara uyarak hemen yatağınızı değiştirmek isterseniz Yatsan’ın visco ve lateks modellerine göz atabilirsiniz.

Omurga için en iyisi: Sırtüstü

İdeal bir uyku pozisyonundan bahsederek, sizi her uykudan önce strese sokmak istemeyiz. Herkes için uygun diyebileceğimiz bir uyku pozisyonu yok. Ancak uzmanlar özellikle omurgamız için en iyisinin sırtüstü yatmak olduğu konusunda ortaklaşıyor. Çünkü sırtüstü yatmak omurganızı, boynunuzu, başınızı dinlendiriyor ve hiçbirine baskı yapmıyor. Bu pozisyonda uyuyanlar için en önemlisi yastık seçimi çünkü mide asidinizin yukarı çıkmaması için çok yüksek bir yastıkla uyumamak gerekiyor. Aynı zamanda az görülen bir pozisyon bu. İnsanların ortalama yüzde 8’i bu pozisyonda uyuyor. Herkes için uygun olmamasının nedenine gelince… Uyku apnesi çekenler için hayati tehlikesi var, horlama sorununu da daha da kötüleştiriyor. Ve eğer reflünüz varsa da rahatsız edebiliyor. 

Nasıl bir yatak?: Sırtüstü yatıyorsanız, sert orta ya da yumuşak, istediğiniz türde yatak seçebilirsiniz. Önemli olan tek şey, omurganızın doğal S biçimini kalmasını desteklemesi. 

Sırt ve bel için en iyisi: Yan yatış

Reflüsü olanların yatması gereken pozisyon tam da bu. Horlama sorununu azaltıyor çünkü bu pozisyonda nefes almak daha kolay. Omurga uzadığından sırt ve bel ağrılarına iyi geliyor. Ancak yüzümüzün yarısını yastığa bastırdığımız için ciltte kırışıklığa sebep oluyor. Hamile kadınların sol taraflarına yatmaları gerekiyor çünkü sağa yatmak karaciğere baskı yapıyor. Sırtüstü yatıldığında ise bebek, annenin diyaframını iterek nefes almayı zorlaştırmasına neden oluyor. 

Nasıl bir yatak?: Yan yattığımızda vücudumuz ve yatak arasında boşluklar oluşuyor. Bu yüzden yatağınızın vücut boşluklarını tamamen doldurduğuna emin olmalısınız. Yan yatanlar için, yatak sertliği konusu kilonuza göre farklılık gösterebilir. Örneğin fazla kilolu biri yumuşak yatağa gömüleceği için o gömülme hissinden rahatsızlık duyabilir. Kilonuzla paralel bel ve omuz boşluğunu destekleyecek yataklar seçmelisiniz. Yatak pedi olan yataklar da bel boşluğunu iyi dolduran seçenekler arasında.

En yaygını: Cenin pozisyonu 

Evet, en en en yaygın pozisyondan bahsetmeden olmaz. Araştırmalara göre yüzde 41’imizin tercihi cenin pozu. Ancak başta söylediğimiz gibi, çoğumuz kendimizi bu pozisyonda uyuyor sansak da uyku süremiz boyunca durmadan hareket ediyoruz. Cenin pozisyonunda dizlerinizi göğsünüze doğru çok kıvırıyorsanız eklem ağrısı çekiyor olabilirsiniz. Bu pozisyon aynı zamanda diyaframa baskı yapabiliyor, bu yüzden çok iyi nefes alamıyoruz. 

Nasıl bir yatak?: Cenin pozisyonunda yatanlar için, yatağın üzerine yumuşak bir alez serilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü bel oyuğu boşlukta kalıyor ve sağlıklı bir uyku için vücudun tamamını yatakla bütünleştirmek gerekiyor. En ideali en çok rahat ettiğiniz yatak olması.  Yan yatanlar için söylediklerimiz, cenin pozisyonu için de geçerli elbette… 

En kötüsü: Yüzükoyun 

Midenizin üzerine yatmak, uyku pozisyonlarının en kötüsü. Yetişkinlerin yüzde 7’si böyle uyuyor. Ortopedi uzmanları da öncelikle bu kişileri bu alışkanlıklarından vazgeçirmeye çalışıyor. Yüzüstü uyumak, omurganın doğru bir pozisyonda olmaması ve başınızı yan çevirerek uyuduğunuz anlamına geldiğinden, sırt ve boyun ağrısına yol açıyor. Yine de ısrarcıysanız yastığa başınızı, boynunuzu sola ya da sağa döndürmeden koymaya çalışabilirsiniz. 

Nasıl bir yatak?: Yatağa gömülme hissini azaltmak için, mümkün olduğunca sert bir yatak seçmelisiniz. Yüzüstü uyuyanlar için özel üretilmiş yastıklardan da yararlanabilirsiniz. Örnek mi? Yatsan mağazalarında bulabileceğiniz Tempur Ombracio…

VE KADİM DERTLERE PRATİK ÇARELER…

Bel ağrısının ilacı küçük yastık 

Bel ağrısı çekiyorsanız sırtüstü yatarken dizlerinizin altına küçük bir yastık koyun. Bu şekilde uyuyamıyorsanız, yan yatıp dizlerinizin arasına ufak bir yastık koymanın da ağrıyı azaltabileceği biliniyor. Bel ve sırt ağrısı çekiyorsanız yüzükoyun yatmamanız gerekiyor. Çünkü bu pozisyon boyun ve bel ağrısına neden olabiliyor. İlle de yüzüstü uyuyabiliyorsanız yastıksız yatmak ya da pelvis bölgenizin altına ince bir yastık koymak da bir çözüm. 

Horlamanın çözümü tenis topu

Sırtüstü yatmanın horlamayı tetiklediği biliniyor. Ancak uyku bozuklukları ve nefes uzmanı Andrew Wellman, “Bu bir sağlık sorunu değil, olsa olsa bir sosyal problemdir” diyor. Ve bir öneride bulunuyor. Pijamanızın arkasına bir tenis topu dikmek! Her sırtüstü yatışınızda tenis topu rahatsız edeceği için tekrar yan yatmaya devam edeceksiniz” diyor. Saçma, bir o kadar da dâhiyane…