Yatsan

Alışveriş yaparken tasarruf etmek, karbon ayak izinizi azaltmak, çevreyi korumaya yardımcı olmak ve sürdürülebilirliği artırmak da mümkün. Nasıl yapabileceğinizi anlatıyoruz.

  1. Çevre dostu mağazaları seçin 

Her şey, çevreyi gerçekten önemseyen markalardan alışveriş yapmakla başlar. Bunu belirlemek için o marka hakkında bir araştırma yapın. İnternet sitelerine bakın, ürün etiketlerini kontrol edin, diğer müşterilerin onlar hakkında neler söylediğini öğrenmek için haklarındaki yorumları okuyun. Çevrimiçi alışveriş yapacaksanız sürdürülebilir ambalajlar kullanıp kullanmadıklarına da bakın.

  1. Yerel dükkânları tercih edin 

Ürünlerinizi mümkün olduğu kadar yerel firma ve mağazalardan satın alın. Buradaki mantık basit: Ürünleri uzun mesafelere gönderdiğinizde, taşımada kullanılan uçak, kamyon ve arabalar, hava ve toprak kirliliğine katkıda bulunan sera gazları yayar. Başka bir deyişle, 30 kilometre uzakta yetişen bir elma, marketinize ulaşmak için 300 kilometre yol kat etmiş olandan çok daha çevre dostudur.

  1. Mevsimindeki ürünleri alın 

Her mevsim, o dönemde doğal olarak yetişen çok çeşitli meyve, sebze ve ürünler içerir. Ve bir ürünü ‘mevsiminde’ satın almak, en az çevresel etkiyle mümkün olan en iyi ürünü almanız anlamına gelir. Oysa artık ortalama bir mahalle marketinde bile tüm yıl boyunca her sebze-meyveyi bulabiliyor, ihtiyacınız olduğunda hızlıca satın alabiliyorsunuz değil mi? Sırf bu cümleden bile bu işte bir terslik olduğunu anlayabilirsiniz. Mevsiminde satın almak hem en taze meyve ve sebzeleri yemenizi hem de yerel tarımı desteklemenizi sağlar. Bunun için mutlaka üretici pazarlarına ziyaret edin.

  1. Çevrimiçi sipariş teslimatınızı haftada bire düşürün 

İnternet alışverişinden uzak durmak artık çok zor. Önde gelen birçok çevre dostu mağaza da ürünlerini bu yolla satıyor. Bununla birlikte, birçok marka çevreye zarar verebilecek nakliye ve paketleme seçenekleri kullandığından, bu tür bir alışveriş çevreye yarardan çok zarar verir hale gelebiliyor. Online alışverişinizi olabildiğince çevre dostu yapmak için siparişlerinizi haftada bire indirip toplu satın alabilirsiniz. Birden fazla küçük satın alma yapmak, evinize birkaç kutuda daha fazla sevkiyat yapılması anlamına gelir. Daha büyük tek bir sipariş ise ambalajı birleştirerek ve ürünlerinizin teslim edilmesiyle ilgili yolculuk sayısını sınırlayarak çevre üzerindeki etkiyi azaltabilir.

  1. Geri dönüştürülmüş ürünler alın 

Her zaman yepyeni ürünler yerine kullanılmış, yeniden kullanılmış ve ileri dönüştürülmüş ürünlere öncelik verin. Çoğu ikinci el ürün, yenisi kadar iyi görünürken onlardan daha ucuzdur. Böylece hem paradan tasarruf edersiniz hem de yeni üretim nedeniyle ortaya çıkan atık ve enerji tüketimini azaltabilirsiniz.

  1. Anlık satın almadan kaçının 

Tüketicilerin daha önce satın almayı planlamadığı bir şeyi aniden almaya karar vermesi olarak tanımlanan anlık satın alma, çevre dostu alışverişin düşmanıdır. Çoğu zaman aslında ihtiyacınız olmayan bir şeyi alma tuzağına düşersiniz. Reklamveren markalar aşırı harcamayı tetiklemek için çeşitli pazarlama hileleri kullanır. Bir sosyal medya platformundan, web sitesi veya televizyon reklamından bir şey satın aldıysanız bunların nasıl çalıştığını iyi bilirsiniz. Ancak herhangi bir şey almadan önce bir durup kendinize birkaç soru sorun, sadece cevaplarınızın tümü gerçekten gerektiriyorsa alın:

  • Buna gerçekten ihtiyacım var mı?
  • Evde zaten buna benzer bir şey var mı?
  • Bu yeni ürün bana halihazırda sahip olduğum ürüne kıyasla ne gibi avantajlar sağlayacak?
  • Bunu daha sonraki bir tarihte satın almak için bekleyebilir miyim?
  1. Plastik poşet kullanmayın 

Her yıl milyonlarca tek kullanımlık plastik poşet çöplüklere atılıyor; birçoğu da denizlere, okyanuslara ve diğer doğal kaynaklara giriyor. Daha çevre dostu bir alışveriş için her zaman kendi bez torbalarınızı yanınızda taşımalı ve plastiksiz alışveriş yapmalısınız. Burada tüm yeniden kullanılabilir poşet ve çantaların çevre dostu olup olmadığını anlamak önemli. Pamuklu ve kenevir bez çantaların üretimi, çevreyi önemli ölçüde etkileyebilir çünkü bu malzemelerin yetiştirilmesi çok fazla su ve kimyasal gerektirebilir. Bunun yerine, geri dönüştürülmüş ambalajlardan yapılan poşetleri kullanabilirsiniz. Polyester veya polipropilen üretimi, diğer malzemelere göre daha az kaynağa ihtiyaç duyar, hatta atık öğelerin geri kazanılmasına bile yardımcı olabilir.