Daha evvel hiç bu dünyaya girmemiş olsanız bile bu aylarda şehirden kaçma ve kamp yapma dürtüsü tavan yapar. O ruh geldiyse hiç ertelemeyin, vazgeçmeyin. Bu zamana kadar üşendiyseniz ve nereden başlayacağınızı bilemediyseniz yardım etmek için buradayız.

Yatsan

Yeni başlayan bir kampçı için en büyük hazine, geçmiş deneyimlerini size aktarabilecek bir doğa insanı olabilir. Yakınınızda böyle biri varsa çok şanslısınız. Ama yoksa da karalar bağlamanıza hiç gerek yok, her şeyi tamamen kendi başınıza da yapabilirsiniz. Sadece birkaç temel donanımı temin edin, sonra da nereye gideceğinize karar verin. En temel kurallarla başlıyoruz:

  • İlk kez kamp yapacaksanız konaklamayı bir geceyle sınırlı tutun.
  • Riskleri azaltmak ve konforunuzu en üst düzeye taşımak için yanınızda soğuğa ve yağmura uygun giysiler de bulundurun.
  • Temiz hava iştah açar; yanınızda bol miktarda yiyecek olsun.
  • İlk seferde mümkünse evinize olabildiğince yakın bir bölgede kamp kurun. Sorun yaşarsanız ya da size göre olmadığını anlarsanız dönü kolay olsun.
  • İyi bir ilk deneyim yaşamak için, hava durumunu sıkı takip edin. Hava kötüleşecek gibiyse planınızı erteleyin.

Yatsan

Temel kamp malzemeleri neler?

Kamp yapmak, çoğu teknolojik imkândan kopmak ve olabildiğince doğayla baş başa kalmak demek. Öncelikle ruhen ve zihnen, mobilyanın az olduğu veya hiç olmadığı, çoğunlukla elektrik, ısıtıcı veya buzdolabının bulunmadığı bir deneyime hazırlanın. Gelişmiş bir kamp alanında akan suyunuz ve ortak kullanım için de olsa bir banyonuz olacaktır. Ama tipik bir kamp alanında çoğu zaman sadece bir masa (eğer yoksa götürmeniz iyi olur), araba park etmek için bir alan ve çadır kurmak için bir yer bulunur.

Çadır, uyku tulumu, mat gibi malzemeleri ödünç alır veya kiralarsanız ilk deneyiminizin maliyetini düşük tutabilirsiniz. Tabii eğer kampçılığın tam size göre olduğunu düşünürseniz bu malzemelerin en iyilerini almak için araştırmaya başlayabilirsiniz. İşte önerilerimiz:

 

  • Çadır: Bütçenizin en önemli kalemi olabilir çünkü aslında kampçının konforu çoğu zaman tamamen çadırla bağlantılıdır. Sadece iki kişiyseniz üç kişilik bir çadır ya da dört kişilik bir aileyseniz altı kişilik bir çadır alarak rahatınızı anında bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. İçindeyken ayağa kalkabileceğiniz bir çadır istiyorsanız, bu yüksekliği kontrol etmeyi unutmayın; bu sayede giyinmeniz ve hareket etmeniz kolaylaşacaktır. Girişin dışında bir vestibül (bagaj) olursa çadır içine alamayacağınız ama dışarıda bırakılması sakıncalı eşyalarınızı, mesela çamurlu ayakkabılarınızı bu alanda saklayabilirsiniz. Çift girişli bir çadır da birden fazla kişiyseniz, diğerlerini rahatsız etmemek için faydalı olur.
  • Uyku tulumu: Bu seçimi yaparken, dikkat etmeniz gereken en mühim şey sıcaklık. Sadece güzel havalarda kamp yapmayı planlıyorsanız buna göre bir uyku tulumu alabilirsiniz. Ama seçiminizi bir 3 mevsim tulumdan yaparsanız, öngörülemeyen durumlara da hazır olursunuz. Tabii alışverişten önce, genel olarak çok üşüyen ya da her zaman sıcak biri olup olmadığınızı da değerlendirmeyi unutmamalısınız.
  • Kamp matı: İşte evinizdeki yatağınız kadar önemli bir malzeme. Büyük havalı kamp yatakları çok çekici görünebilir ama ısı yalıtımı açısından sorunlu olabilirler. Alternatifleri karşılaştırırken özelliklerini detaylı inceleyin: Daha kalın, daha uzun veya daha genişse, daha yüksek yalıtım değerine sahipse (R değeri olarak bilinir), kesinlikle daha rahat olur ve daha sıcak tutar.
  • Aydınlatma: Kamp alanlarının aydınlatması çoğunlukla yoktur, dolayısıyla hazırlıklı olmanız gerekir. İyi bir el feneri zaten gereklidir ama başınıza takabileceğiniz bir kamp farı siz çalışırken ellerinizi serbest bırakabilmenize olanak tanır. Ortam ışığı için ayrıca bir fener bulundurmanız gerekebilir.
  • Soğutucu: Çabuk bozulan yiyecekleriniz ve birkaç soğuk içecek için gerekebilir. Sadece yeterli kapasiteye sahip olduğundan emin olun. Artık ekstra kalın yalıtıma sahip soğutucular da var ancak biraz daha pahalı oluyorlar.
  • Yemek ekipmanı: Tencere, tabak, fincan, çatal-bıçak-kaşık… Yiyeceklerin hazırlanması ve tüketilmesi için gerekli şeyleri evden getirebilirsiniz. Sadece bunların en iyi parçalarınız olmamasına dikkat edin. Ayrıca eve kirli bulaşıklar götürmek istemiyorsanız bir küçük leğen, sünger, sabun ve kurulama bezine ihtiyacınız olacak. Tüm mutfak gereçlerinizi kapaklı büyük, şeffaf plastik bir kutuya koyun. Bu şekliyle evde kolayca saklayabilirsiniz ve bir dahaki sefere kamp yapmak istediğinizde her şey hazır olur.