Zihinsel ve fiziksel açıdan iyi etkileri kanıtlanmış pratik yoga, düzenli yapıldığında uyku kalitesine de olumlu katkılarda bulunuyor. Gelin, biraz daha yakından bakalım…
Yoga, Hindistan’da ortaya çıkmış, kadim bir uygulama. Genel anlamda huzuru ve dinginliği yakalamak için yapılan fiziksel ve zihinsel aktivitelerden oluşuyor. Sadece ruh hali için iyi sonuçlar vermekle kalmıyor, düzenli yapıldığında vücuda da birçok fayda sağlayabiliyor. Yogayı ve yoganın tedavi edici etkilerini anlamak için yıllardır pek çok araştırma yapılıyor. Artık birçok fiziksel ve zihinsel hastalığın tedavisinde de yararlanılıyor.
Düzenli Yoga Yapmanın Uykuya Etkisi Olabilir Mi?
Yoga uykumuzu doğrudan etkilemez. Ancak zihnimizin ve bedenimizin sakinleşip gevşemesine yardımcı olur; bedenimiz gevşeyip zihnimiz gerginlik ve endişeden arındığında da huzur içinde uyuma eğiliminde oluruz. Stresli veya endişeli olduğumuzda ise uyku döngümüz bozulur.
Yoğun bir günün ardından, yatmadan hemen önce, bazı rahatlatıcı asanaları yani duruş ve pozisyonları uygulamak vücudu rahatlatabilir, kaybedilen enerjiyi toplamaya yardımcı olabilir. Peki bu pratik, gerçekten daha iyi uyumamıza yardımcı olur mu? Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre yoga yapan kişilerin yüzde 55’i bu alışkanlığın öncesindeki ve sonrasındaki uykularında farklılıklar gördüklerini söylüyor. Giderek daha fazla uyku araştırmacısı da uzun süreli yoga uygulamasının uyku kalitesini artırmaya kesinlikle yardımcı olacağını belirtiyor.
Yoga Nasıl Daha İyi Uyumaya Yardımcı Olabilir?
- Yoga farkındalığı geliştirir, melatonin seviyelerini artırır ve uyku bozukluğunu azaltmaya yardımcı olur.
- Derin nefes alma tekniği son derece rahatlatıcıdır ve uykuyu tetikler.
- Düzgün bir uykuya sahip olmanın anahtarı, yogayla birlikte düzenli egzersiz yapmaktır.
- Yoga ve meditasyon stresten arınmamıza yardımcı olur.
- Sinir sistemimizi rahatlatır.
- Vücudumuzu canlandırır, kendimizi iyi hissetmemizi sağlar ve rahatlatıcı bir etki yaratır.
Daha İyi Uyku İçin Hangi Yoga Hareketlerinden Yararlanılabilir?
- Uttanasana (Ayakta öne eğilme): Ayaklarınızın üzerinde durun ve ellerinizle yere dokunmak için vücudunuzun üst kısmını aşağı eğin. Bu sırada nefes almaya devam edin ve 30-60 saniye boyunca pozda kalın. Bu asananın anksiyete seviyesini azalttığı biliniyor.
- Halasana (Saban duruşu): Uyumadan önce yatağınıza uzanın ve bacaklarınızı yavaş yavaş yukarı doğru kaldırarak başınızın üzerinden arkaya doğru itin. Bu pozisyonda 1-5 dakika kalmaya çalışın ve bu sırada ellerinizi yatağın üzerinde tutun. Bu duruş hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olur.
- Shishuasana (Çocuk pozu): Dizlerinizin üzerine çökün, kollarınızı yere dokunacak şekilde önünüze uzatın. Bu asana, sinir sisteminin sakinleşmesine yardımcı olarak huzurlu bir uyku sağlar.
- Viparita Karani (Bacaklar duvara karşı duruşu): Sırtüstü uzanıp bacaklarınızı serbest veya bir duvara dayalı olarak havada tutun. Birkaç dakika bu pozisyonda kalın. Uygulaması en kolay asanalardan biridir ve birçok faydası vardır.
- Savasana (Ceset pozu): Sadece uyku için değil, sırt ağrısını hafifletmek için de en iyi ve uygulanması en basit pozdur. Sadece sırtüstü uzanın, rahat anatomik duruşunuzu bulun, düzenli nefes alıp verin, kaslarınızı gevşetip endişelerinizi veya gerginliklerinizi serbest bırakın.
- Supta baddha konasana (Bağlı açı pozu): Bu asana kelebek duruşuna benzer. Dizlerinizi bükün, ayak tabanlarınızı yerde tutarak sırtüstü uzanın. Dizlerinizi iki tarafa açıp ayak tabanlarınızı birleştirin. Kollarınız rahat hissettiğiniz herhangi bir pozisyonda olabilir. Kendinizi yerçekimine bırakın.
Neden Uykusuzluk Çekeriz?
Uykusuzluk günümüz koşullarında çok yaygın bir sorun. Çocuklardan yaşlılara kadar pek çok kişinin mustarip olduğu bu sorunun çok ciddi sonuçları olabilir. Düzensiz uyku depresyona, anksiyeteye ve birçok başka zihinsel soruna yol açabiliyor. Yani uyku kalitesine dikkat etmek, sağlıklı bir yaşam tarzı için son derece önemli.
Uykusuzluğun aşırı uyarılma, depresyon, anksiyete, stres, yorgunluk, sağlıksız yaşam tarzı, aşırı elektronik cihaz kullanımı, fazla kafein ve alkol alımı, nörolojik sorunlar, kronik fiziksel hastalıklar ve psikolojik sorunlar dahil olmak üzere birçok nedeni olabilir. Sorunun ne kadar derin olduğunu anlayabilmek ve uygun bir tedavi geliştirebilmek için mutlaka bir tıp uzmanından yardım alınmalıdır.
Yoganın Diğer Faydaları
- Fiziksel gücü geliştirir, esnekliği artırır.
- Sırt ağrısının giderilmesine yardımcı olabilir.
- Yaşam standardını iyileştirir.
- Kalp sağlığını korumaya katkıda bulunur.
- Stresi azaltmaya yardımcı olur.
- Eklemlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Düzenli yoga yapmanın uykuya etkisi ve faydaları sizler için etkili olduysa, “Neden yogaya başlanmalıdır?” sorusunun cevabını blog yazımızda bulabilirsiniz.