Başlangıç seviyesinin bir tık ötesine geçerken sık sık aklınıza takılan ve aslında cevabından asla emin olamadığınız sorularla karşılaşabilirsiniz. Siz sadece meditasyonun sağaltıcı etkilerine odaklanın, kafa karışıklıklarını çözmek bizim işimiz…

Yatsan

Kaşıntım olursa kaşıyabilir miyim?

Evet, tabii. Çünkü malum; kaşıntı, ihtiyaç giderilmediği sürece bütün vücudunuzu ele geçirebilir! Sadece kaşınan bölgeyi iyileştirmek için parmaklarınızı kullanmadan önce zihninizi devreye sokun. Yani orayı önce beyninizle kaşımayı deneyin.

Hızlı mı, yavaş mı yoksa arada mı nefes almalıyım?

Bunun bu netlikte kuralları yok; nasıl rahat hissediyorsanız öyle nefes almakta serbestsiniz. Sadece eğer nefes almayı bıraktıysanız endişe edin. Bu olmadığı sürece ritminiz nasıl olursa olsun, iyi gidiyorsunuz demektir.

Gözlerim açık mı yoksa kapalı mı olmalı?

Bu konuda da zorlayıcı ve kesin kurallar yok. Başlangıçta ikisini de deneyin ve hangisinde kendinizi daha iyi hissettiğinizi anlamaya çalışın. Gözleriniz açıksa fal taşı gibi açmamaya dikkat edin. Yumuşak bir açıklıkla ve hafifçe aşağı doğru bakın, özellikle herhangi bir noktaya odaklanmayın (odaklanma meditasyonu dışında). Kapalıysa da sıkı sıkı yummamaya çalışın.

Meditasyon yapamayan biri olmam mümkün mü?

Kendinizi bu soruyu sorarken bulduğunuzda, meditasyonunuz resmen başlamış demektir. Çünkü aslında herkes bunu merak ediyor ve fark etmek her şeyin başlangıcı. Dikkatinizi odağınızda olması gereken nefesinize geri döndürün. Her dağıldığınızda ve ‘Acaba ben yapamıyor muyum’ sorusu zihninizde belirdiğinde tekrar nefes almaya geri dönün. Uygulamanın esası işte bu! Dikkatinizin dağılabileceği ve nefese geri dönebileceğiniz zamanların bir sınırı yok. Ve şunu asla unutmayın; meditasyon mükemmelliğe giden bir yarış değil, tekrar tekrar nefese dönmektir.

Bir grupla mı yoksa tek başıma mı pratik yapmak daha iyi?

İkisi de çok değerli, ikisi de şahane! Başkalarıyla birlikte meditasyon yapmak destekleyici ve geliştirici bir deneyimdir. Kendi başınıza pratik yapmak ise bir disiplin yaratır.

Yatsan

Meditasyon yapmak için günün en iyi zamanı hangisi?

Sizin için en uygun zaman hangisiyse, nasıl uygun olacaksa… Siz sadece koşullarınızı düşünün: Ne de olsa hepimizin hayatında iş, çocuklar, evcil hayvanlar ya da başka türlü sorumluluklar söz konusu. Önemli olan bunlar arasında bir zaman dilimini meditasyona ayırmaya gayret etmek. Çünkü herkes için en uygun zamanı seçmeye kalkarsanız asla başlayamayabilirsiniz.

Ya kafamdaki düşünceler fiziksel olarak uyarılırsam?

Hiç önemli değil! Meditasyon hayal gücünü harekete geçirir. Zamanla, pek çok düşünce ve duygu ortaya çıkabilir. Bunu hissettiğiniz anda meselenin özüne dönün ve her defasında söylediğimiz gibi yeniden nefesinize odaklanın. Dikkatiniz her dağıldığında ve başka bir durum devreye girdiğinde nefesinize dönün ve bunu tekrarlayın.

Evcil hayvanımı meditasyon pratiğime dahil edebilir miyim?

Meditasyon yaparken bir savaşa girmiyorsunuz. Dikkat dağıtıcı onlarca şeyle inatçı bir mücadele sürdürmek zorunda değilsiniz. Köpeğiniz veya kediniz odaya girerse, havlarsa veya miyavlarsa, size sürtünüp oyuncu numaralar yaparsa ya da minderinizin bir kısmına kıvrılırsa hiç önemli değil. Bırakın yapsın. Onunla ilişki kurmak için meditasyonunuzu kesmediğiniz sürece hiçbir sorun yok. Ancak eninde sonunda buna mecbur kalacağınızı düşünüyorsanız evet; onların pratiğinizi kesintiye uğratmalarını önlemenin bir yolunu başından bulmaya çalışın.