Meditasyon, ‘şimdiki an farkındalığı’nı geliştirmek için binlerce yıldır kullanılan bir teknik. Bu yolda kullanılan yöntemlerin odaklanmayı ve dikkati iyileştirdiği, bedenle bağlantı kurmayı öğrettiği, zor duyguları kabullenmede, hatta bilinci değiştirmede önemli mesafeler kat ettirdiği, stresi azalttığı ve bağışıklığı güçlendirdiği araştırmalarla desteklenen veriler. Peki bu fiziksel ve psikolojik faydaları elde etmeye çalışırken hangi meditasyon türüyle ilerlemeli? Size uygununu seçmenize yardımcı oluyoruz.

Yatsan

Farkındalık meditasyonu

Kaynağını Budist öğretilerden alan bu meditasyon, halihazırda en popüler olan ve araştırılmış tür. Farkındalık meditasyonunda esas, dikkatinizi aklınızdan geçen düşüncelerinize vermek, onlara yoğunlaşmak. Bu sırada bu düşünceleri yargılamaktan uzak durmanız gerekiyor. Uygulama, farkındalıkla konsantrasyonu birleştiriyor; sizi sadece gözlemlemeye davet ediyor. Bu esnada, yani bir bedensel duyum, düşünce veya duyguyu gözlemlerken bir nesneye veya nefesinize odaklanmak öneriliyor. Tek başına da uygulanabilecek bir yöntem olduğundan bir eğitmeniniz, rehberiniz yoksa tercih edebileceğiniz bir meditasyon türü.

Manevi meditasyon

Hemen hemen tüm dinlerde ve manevi ritüellerde gördüğümüz bir tür bu. Ve haliyle dünyadaki manevi gelenekler kadar çok çeşitli yöntemlere sahip. Aslında bu yazıdaki meditasyon tekniklerinin çoğunun manevi meditasyon olduğunu söylemek de mümkün. 2017 tarihli bir araştırmaya göre bu tür, ruhsal, dini anlam ve büyük bir güçle bağlantıya dair derin bir anlayış geliştirmeye odaklanıyor. Tasavvuf felsefesindeki zikir kavramını ve farklı dinlerdeki benzer karşılıklarını bu başlık altında anabiliriz. Bu meditasyon türünü evde veya bir ibadet yerinde uygulayabilirsiniz.

Yatsan

Odaklanma meditasyonu

Beş duyudan birini kullanarak konsantrasyonu artırmayı içeren meditasyon türü. Uygulama sırasında nefesiniz gibi içsel bir şeye odaklanabilir veya dikkatinizi yoğunlaştırmaya yardımcı olması için başka dış etkilerden yararlanabilirsiniz. Bunun için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri mum alevine bakmak. Teoride basit gibi görünen bir yöntem olsa da yeni başlayanlar için birkaç dakikadan uzun süre yoğunlaşmak zorlayıcı olabiliyor. Zihniniz dağılırsa da pes etmeyip uygulamaya geri dönmek ve yeniden odaklanmak önemli. Adından da anlaşılacağı gibi odaklanmayı ve dikkatini keskinleştirmek isteyenler için ideal olan bu tür hakkında daha fazla bilgiyi de şu yazımızda bulabilirsiniz: iyiuykuiyihayat.com/trataka-meditasyonu-nedir

Hareket meditasyonu

Anlaması zor değil; içinde bir tür hareket olan her meditasyon yöntemi bu başlığın altında toplanıyor. Akla ilk gelen yoga olsa da aslında yürüyüş, bahçe işleriyle uğraşmak, dans gibi yumuşak hareket biçimleri de bu meditasyonu uygulamak için yararlanabileceğiniz şeyler. Hareketin sizi bedeniniz ve şimdiki anla daha derin bir bağlantıya yönlendirdiği aktif bir meditasyon şekli bu. Tabii aynı zamanda, huzuru harekette bulan ve beden farkındalığını geliştirmek isteyen biriyseniz sizin için de en iyisi.

Yatsan

Mantra meditasyonu

Hindu ve Budist geleneklerinin başı çektiği birçok öğretide öne çıkan bir meditasyon türü. En önemli özelliği zihni temizlemek için tekrarlayan bir ses kullanması. Bu bir kelime, kelime grubu veya ses olabilir. En yaygın olanlarından birini söyler söylemek hatırlayacaksınız: Om… Mantra kelimesi Sanskritçeden gelen ve kabaca ‘düşünce aracı’ diye çevirebileceğimiz bir birleşik sözcük. Seçtiğiniz mantrayı yüksek sesle veya içinizden tekrarlayabilirsiniz. Bunu bir süre yaptıktan sonra, daha derin farkındalık seviyelerini deneyimleyebildiğinizi göreceksiniz. Bir kelimeye odaklanmayı nefesinize odaklanmaktan daha kolay buluyorsanız, sesin titreşimini vücudunuzda hissetmekten hoşlanıyorsanız, sessizliği sevmiyorsanız ya da tekrarın iyileştirici gücüne inanıyorsanız bu uygulama size göre…

Transandantal meditasyon

İşte sayısız araştırmaya konu olan ve bilim dünyasını en fazla meşgul eden meditasyon türü. Hint guru Maharishi Mahesh Yogi tarafından geliştirilen bu teknikte zihni susturmak, bir sakinlik ve huzur durumu yaratmak esas. Bir mantra kullanımı içeren bu yöntem için sertifikalı bir eğitmen gerekiyor. Meditasyonun sunduğu derinliğe erişilebilir bir yaklaşım arayanlar bu türü öğrenmeye başlayabilir.

Beden tarama meditasyonu

‘Aşamalı gevşeme’ olarak da bilinen bu tür, vücuttaki gerilimi azaltmayı ve rahatlamayı teşvik etmeyi amaçlayan bir uygulama. Çoğu zaman, vücutta bir seferde bir kas grubunu yavaşça sıkılaştırıp gevşetmeyi içeriyor. Genellikle stresi azaltmak ve yatmadan önce rahatlamak için kullanılıyor. Bu meditasyon türü hakkında daha fazla bilgiyi şu yazımızda bulabilirsiniz: iyiuykuiyihayat.com/beden-tarama-meditasyonu-ile-uykuya-kolay-gecis

Yatsan

Sevgi dolu şefkat (nezaket) meditasyonu

Kişinin hem kendisine hem de başkalarına karşı şefkat, nezaket ve kabul duygularını güçlendirmesinde yararlanılan kullanılan bir meditasyon türü. Temel olarak, başkalarından sevgi almak için zihni açmayı, sonrasında da sevdiklerinize, arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza ve tüm canlılara iyi dilekler göndermeyi içeriyor. Amaç şefkati ve nezaketi teşvik etmek olduğundan, öfke veya kızgınlık duyguları taşıyanlar için uygun olabilir.

Görselleştirme meditasyonu

Olumlu sahneleri, görüntüleri veya figürleri akla getirerek rahatlama, huzur ve sakinlik duygularını artırmaya odaklanan bir teknik. Bu uygulama, bir sahneyi canlı bir şekilde hayal etmeyi ve mümkün olduğunca fazla ayrıntı eklemek için beş duyuyu kullanmayı içeriyor. Başka bir yöntem de odaklanmayı ve motivasyonu artırmayı amaçlayarak, belirli hedeflerde başarılı olduğunuzu hayal etmeye dayanabiliyor. Ruh halini yükseltmek, stresi azaltmak ve iç huzuru teşvik etmek gibi ihtiyaçlarınız varsa bu meditasyon türü size göre.

 

Kaynaklar:

  • biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-017-1827-8
  • ncbi.nlm.nih.gov/28033127
  • com/science/article/abs/pii/S0022399918305749
  • springer.com/article/10.1007/s12671-017-0841-8
  • springer.com/article/10.1007/s12671-017-0847-2
  • com/doi/abs/10.1080/10615806.2019.1596672
  • com/science/article/pii/S2352250X18302008
  • org/afp/2019/0515/p620.html
  • com/document/doi/10.1515/revneuro-2017-0066/html
  • nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5368208