İlk okuyuşta tuhaf bir cümle ama yeni bir çalışma, kişinin bir önceki gece uykusundan ne kadar memnun olduğuyla ertesi gün kendini iyi hissetmesi arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor.
Bilim dünyası, uyku evreniyle ilgili yepyeni bir kapı daha araladı. Yeni bir çalışmaya göre insanların gece uykusundan ne kadar memnun oldukları, ertesi gün kendilerini ne kadar iyi hissettikleri üzerinde büyük bir etkiye sahip. Üstelik deneklere takılan bir takip cihazının, uykunun kalitesi hakkında ne gösterdiğine bakılmaksızın…
İngiltere’deki Warwick Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü yeni bir araştırma böyle söylüyor. İki hafta sürdürülen araştırmaya, yaşları 18’le 22 arasında değişen 109 üniversite öğrencisi katıldı.
Öğrenciler, uyku verimliliklerini, uykuya dalmaya hazır oldukları zamanla uykuda kaldıkları süre arasındaki zamanı ve uyandıkları vakti ölçmek için hareketi kullanan bilek cihazları da taktılar. Çalışmaya katılanlar ayrıca telefonlar aracılığıyla önceki gece uykuları ve o günkü sağlık durumları hakkındaki soruları yanıtladılar.
Uyku kalitesini ölçen, bileğe takılan cihazlardan gelen bilgiler öğrenciler tarafından görülemiyordu. Katılımcılara günde bir kez cep telefonu uygulamasından beş soru soruldu: Saat kaçta yattınız, saat kaçta uykuya dalmaya hazır hale geldiniz, saat kaçta uyandınız, yataktan kaçta kalktınız, uykunuzdan ne kadar memnun oldunuz?
Günde beş kere de rastgele zamanlarda katılımcılara o an nasıl hissettikleri soruldu ve bu sorular yine aynı mobil uygulama üzerinden yanıtlandı. Bu sorular ruh halleriyle ve hayatlarından ne kadar memnun olduklarıyla ilgiliydi.
Önemli Olan, Nasıl Hissettiğiniz…
Bulgular, kişisel olarak bildirilen uyku memnuniyetinin sürekli refahla bağlantılı olduğunu gösterdi. Bir öğrenci ne kadar iyi uyuduğunu bildirdiyse ertesi gün ruh hali ve hayattan memnuniyeti de o kadar iyi oldu. Buna karşılık, uyku cihazının sağladığı bilgiler, öğrencilerin ertesi gün raporlanan sağlık durumlarıyla paralel olmayabiliyordu.
Warwick Üniversitesi’nde psikolog ve araştırmanın başyazarı olan Anita Lenneis, “İnsanların refahı için önemli olan, aktigrafiden türetilen uyku verimliliği değil, insanların uyku kalitesine ilişkin değerlendirmeleri. Sonuçlar, kişinin uykusu hakkında daha olumlu düşünmesinin genel refahını artırabileceğini gösteriyor” diyor Lenneis. Uyku takip cihazı farklı bir şey gösterse bile insanın sabahları tazelenmiş hissettiğini bildirmesinin alışılmadık bir durum olmadığını da ekliyor.
Genelleme Yapmak Zor
Ancak Lenneis, çalışmanın bulgularında bazı sınırlamalar olduğunu söylüyor. Birincisi; araştırmaya katılan çalışma grubu, sonuçların daha geniş bir yetişkin popülasyona genellenmesini imkansız hale getiriyor. Ayrıca bileğe takılan cihazlar uykuyu tam olarak ölçmüyor; daha ziyade uykuyu tahmin etmek için kullanılan hareketleri ölçüyor. Ek olarak, katılımcıların önceki gece uykusuyla ilgili soruları yanıtlamak için 24 saati olduğu için, bu sürenin hafızayı ve dolayısıyla bulguları etkilemiş olabileceği düşünülüyor.
New York Mount Sinai’deki Icahn Tıp Okulu Uyku Tıbbı Program Direktörü Neomi Shah ise en önemli şeyin, cihazların ne söylediğine bakmak yerine, uykunuz hakkında nasıl hissettiğinize dikkat etmeniz olduğunu söylüyor. Araştırma ekibinde yer almayan Shah, aslında bu çalışmadan, giyilebilir cihazların ve teknolojinin bazı bireylerin refahını olumsuz yönde etkileyebileceği sonucunun çıkarabileceğini de ekliyor.
Warwick Üniversitesi’nin araştırması, iyi uyku ile genel refah arasındaki güçlü bağlantıyı ortaya koyuyor. Bu bağlamda, Yatsan yatak ve yastıkları; uyku düzenini ve konforunu ön planda tutarak, gününüzü daha iyi geçirmenize yardımcı oluyor. Yatsan ile doğru yatak ve yastık seçimleri yaparak her gece daha iyi uyuyun, kendinizi daha enerjik ve mutlu hissedin. Uyku konforunuz için Yatsan‘da size özel seçenekleri keşfedin!