Soğuk algınlığına sadece mevsimin sonbahar ve kış aylarında yakalanmıyoruz, maalesef yazın da bu mümkün. Çünkü hastalığa hava koşulları değil 200’den fazla farklı virüs neden oluyor; bu nedenle yılın herhangi bir zamanında yakalanmak ihtimal dahilinde. Peki korunmak ya da üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

 Yatsan

Yaz nezlesi belirtileri, yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilecek soğuk algınlığı belirtilerinden farklı değil. Ancak yazın sıcağı ve nemiyle birleşince çok daha mutsuz hissettirebiliyor. Yüksek ortam sıcaklıkları da terlemeye neden olarak dehidrasyon riskini artırıyor. En yaygın semptomlar arasında burun akması, tıkanıklık, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürük bulunuyor. Tabii bir de eğlenceli yaz aktivitelerinden feragat etmek durumunda kalıyorsanız baş etmeniz gereken gergin ruh hali var.

Belirtileriniz bunlardan çok farklıysa, başka bir hastalığınız olabilir. Farklı türde bir viral enfeksiyona veya mevsimsel alerjiye sahip olabilirsiniz.

Yoksa alerji mi?

Her ikisinde de birincil semptomlar tıkanıklık, burun akıntısı ve hapşırma olduğundan, yaz nezlesi kolaylıkla mevsimsel alerjilerle karıştırılabilir. Oysa aralarında birkaç belirgin fark vardır. Soğuk algınlığında ağrı-sızı ve ateş görülür. Alerjide ise kaşıntılı ve yaşaran gözlerle yine kaşıntılı cilt hassasiyeti veya döküntü görülür. Yaygın olarak saman nezlesi olarak bilinen yaz alerjilerine, genellikle ağaç ve çiçekler neden olur.

Yatsan

Neden oluyor?

Virüsler yaşamak ve çoğalmak için diğer organizmaların hücrelerine güvenir. Enfekte salgılar sağlıklı bir kişiye ulaştığında hızla ona da bulaşır. Bu durum doğrudan temas, havadaki küçük damlacıkların solunması veya üzerinde virüs bulunan bir şeye dokunduktan sonra kendi ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunmanızla meydana gelebilir.

Yaz nezlesine neden olan virüslerin yayılması son derece kolaydır. Malum; yazın insanlar sahillerde, partilerde ve halka açık yerlerde daha fazla zaman geçirme eğilimindedir. Mesela tatil yerlerinde aynı kabine, iskele demirine, şezlonga, restoran masasına ya da bar tezgâhına bir gün içinde yüzlerce kişi dokunur. Ayrıca sıcak havalarda daha fazla insan seyahat eder ve çoğu ulaşım aracında virüs bulaşma riski daha yüksektir

Klima da yaz nezlesine katkıda bulunabilir. Genel olarak, virüsler soğuk ve kuru havada daha kolay yayılır. Klimalar, ortamdaki nemi azaltır, bulunulan alanı daha serin hale getirir ve böylece virüslerin gelişebileceği koşulları oluşturur.

Tedavi yolları

Yaz nezlesi tedavisi, yılın herhangi bir zamanındaki soğuk algınlığı tedavisiyle aynıdır. Bol bol dinlenmek ve susuz kalmamak, kendinizi daha çabuk iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Nemlendiriciler, tuzlu burun spreyi ve burun yıkama kapları etkili ve doğal bir rahatlama sağlayabilir. Özellikle sıcak havaların doğal sonucu olarak terleme yoğun olduğundan, fazladan su içmek önemlidir. Bu sayede burun akıntısını kolaylaştırarak hastalığı atlatmaya yardımcı olabilir. Sizi rahatsız eden semptomları iyi teşhis edip bir uzmana danıştıktan sonra bazı reçetesiz ilaçlardan da yardım alabilirsiniz.

Tabii ki en iyi tedavi, hastalığa yakalanmamayı başarmaktır. Mevsim ne olursa olsun soğuk algınlığından kaçınmak için potansiyelinizi en üst düzeye çıkaracak adımlar atabilirsiniz. Ellerinizi yıkamak, herhangi bir yaygın hastalığa yakalanmamak için yapabileceğiniz en basit ama aynı zamanda en etkili şeydir. Sabun ve ılık suyla en az 20 saniye boyunca iyice yıkayıp özenle kurulayın. Sabun ve suya erişiminiz olmadığında el dezenfektanı kullanmak da iyi bir çözümdür. Meyve-sebze ağırlıklı beslenerek, susuz kalmayarak, açık havada bol vakit geçirerek, düzenli egzersiz yaparak ve gece uykunuza dikkat ederek bağışıklık sisteminizin en iyi şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu alışkanlıkları bir kere oturttuktan sonra yılın hangi döneminde olursanız olun, hastalıklara daha az yakalandığınızı, yakalansanız bile çok daha etkili mücadele edebildiğinizi göreceksiniz.